Melatonin – egy új lehetőség a termékenység fokozására PCOS-ben

A teherbeesési nehézségek gyakran okoznak problémát PCOS-ben. Ha nem jön össze a baba, az első lépés mindig az életmód felülvizsgálata, és szükség szerinti megváltoztatása. Szerencsére sok esetben már ez meghozza a kívánt eredményt, de sajnos nem mindenkinél. Ha már szinte tökéletes az étrended, és testmozgást is rendszeresen végzel, de mégsem akar jönni az a pozitív terhességi teszt, egyéb eszközök bevetésére is szükség lehet. Ebben a cikkben egy viszonylag új lehetőséget fogok bemutatni, ami a vizsgálatok szerint hatásos lehet a termékenység fokozására PCOS-ben.

Mi az a melatonin?

A melatonin egy hormon, ami a tobozmirigyben termelődik. Fő feladata az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása.  Emellett erős antioxidáns hatása is van. Újabb kutatások szerint fontos szerepe van a termékenységben is.

PCOS és melatonin

A vizsgálatok szerint PCOS-ben abnormálisan kevés a melatonin a follikuláris folyadékban, ezzel szemben magas a szérum melatonin szintje. Ideális esetben a follikuláris folyadéknak magas a melatonin szintje. Mivel a melatonin erős antioxidáns hatású, védelmet nyújt a fejlődő petesejt számára az oxidatív stressz ellen. Ha kevés a melatonin a follikuláris folyadékban, zavart szenvedhet a petesejtek fejlődése.

A melatonin-pótlás hatásai

Jelenleg még nincs túl sok vizsgálat a melatonin kiegészítés hatásairól, de a meglevő eredmények nagyon biztatóak.

Tagliaferri és munkatársai vizsgálatában 40 PCOS-es nőnek adtak 6 hónapon keresztül napi 2 mg melatonint. A résztvevők a vizsgálat ideje alatt nem változtattak az étrendjükön. Fél év melatoninszedés után az alábbi eredmények születtek:

 • Csökkent az androgénszint
 • Csökkent az AMH szint
 • Csökkent az LDL szint
 • Nőtt az FSH hormon szintje (ez általában alacsony PCOS-ben)
 • A nők 95%-ának rendszeresebbé vált a menstruációs ciklusa

Raygan és munkatársai vizsgálatában nem PCOS-es nők vettek részt, hanem kettes típusú cukorbetegek, de mivel általában a PCOS is inzulinrezisztenciával jár, ez a vizsgálat is hasznos lehet. Ezúttal a résztvevők 10 mg melatonint kaptak 12 héten át. Az eredmények a következők:

 • Csökkent a C-reaktív protein szint (ez a gyulladást jelzi a szervezetben)
 • Csökkent az éhomi vércukor
 • Csökkent az inzulinszint
 • Csökkent az inzulinrezisztencia (vagyis javult az inzulinérzékenység)
 • Csökkent a vérnyomás
 • Nőtt a HDL („jó koleszterin”) szintje.

Ezek a pozitív hatások mind kedvezőek lennének PCOS-ben is.

Dózis

A vizsgálatokban használt dózis napi 2 és 10 mg között változott. A számodra ideális dózis megállapításához kérd ki egy szakorvos véleményét!

Kockázatok és mellékhatások

A melatonint érdemes este bevenni, mivel álmosságot okozhat. Emellett az eddigi vizsgálatok szerint a melatonin szedés általában nem jár mellékhatásokkal. De mivel az immunrendszerre is serkentő hatása lehet, szedése autoimmun betegségek esetén nem javasolt!

Érdemes kipróbálni?

Ha az étrended már be van állítva, és a rendszeres mozgás is az életmódod része, de mégsem jön össze a baba, talán érdemes lehet megfontolni a melatonin kúraszerű (pl. 12 héten keresztüli) használatát. De mielőtt elkezdenéd szedni, azt javaslom, mindenképp kérd ki a kezelő orvosod véleményét! Ez a cikk csupán tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi konzultációt vagy kezelést!

 

 


Felhasznált irodalom:

Angela Grassi, MS, RDN, LDN: Melatonin improves fertility

Fernando, S. & Rombauts, L. Melatonin: shedding light on infertility?–A review of the recent literature. J. Ovarian Res. 7, 98 (2014).

Raygan, F., Ostadmohammadi, V., Bahmani, F., Reiter, R. J. & Asemi, Z. Melatonin administration lowers biomarkers of oxidative stress and cardio-metabolic risk in type 2 diabetic patients with coronary heart disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin. Nutr. 2–7 (2017). doi:10.1016/j.clnu.2017.12.004

Tagliaferri, V. és mtsai. Melatonin Treatment May Be Able to Restore Menstrual Cyclicity in Women With PCOS: A Pilot Study. Reprod. Sci. 25, 269–275 (2018).

Jain, P., Jain, M., Haldar, C., Singh, T. B. & Jain, S. Melatonin and its correlation with testosterone in polycystic ovarian syndrome. J. Hum. Reprod. Sci. 6, 253–258 (2013).

By |2018-12-03T13:39:15+00:002018, április 24|