A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend, ami a ketózisnak nevezett anyagcsereállapothoz vezet. Ebben az állapotban a szervezet a szénhidrátok helyett elsősorban a zsírokból fog energiát nyerni – egyrészt az étrendi, másrészt a zsírszövetből származó zsírokból. A ketogén diéta szénhidráttartalma legfeljebb napi 50 gramm, de inzulinrezisztencia esetén általában ennél még kevesebbre van szükség.

A hazánkban elterjedt 160 grammos szénhidrátdiétához képest ez bizony sokkal-sokkal kevesebb, ezért sokan szkeptikusan viszonyulnak a ketogén diéta létjogosultságához a PCOS kezelésében. Az én tapasztalatom azonban az, hogy bizonyos esetekben a ketogén diéta rendkívül sokat tud segíteni PCOS-ben. Ebben a cikkben ezt az állításomat szeretném alátámasztani egy tudományos vizsgálatból1 vett adatokkal.

A vizsgálat

Egy kis esetszámú vizsgálatról van szó, amiben négy PCOS-sel diagnosztizált nő vett rész. Mind a négyen terméketlenek voltak, és legalább egy éve próbáltak teherbe esni a vizsgálat kezdetekor. Továbbá mind a négyükre jellemző volt, hogy nincs vagy rendszertelen a ciklusuk.

Az intervenció fél évig tartott. Ez idő alatt a résztvevők egy speciális ketogén étrendet követtek (PSMF diéta), melynek jellemzői a következők:

  • Szénhidrátbevitel: legfeljebb 20g /nap
  • Fehérjebevitel: 1,5g/ideális testtömeg kg /nap
  • Zsírbevitel: legfeljebb 50g /nap

Mindemellett a résztvevők folytatták a metformin szedését (napi 2x500mg).

Az intervenció fél évig tartott. Ez idő alatt a résztvevők nem számoltak be komolyabb mellékhatásról.

Esettanulmányok

A következőkben egyenként bemutatom a négy résztvevő eredményeit.

1. Páciens

Egy 26 éves nőről van szó, aki már 4,5 éve próbált teherbe esni a vizsgálat előtt. BMI-je 42,5 kg/m2 volt, ami súlyos elhízást jelent. Menstruációja nem volt a vizsgálat előtti időszakban. Korábban nem szedett metformint, de az intervenció során metforminkezelést is kapott.

Eredmények: a programban már 1 hónap után rendeződött a menstruációs ciklusa, noha ekkor még csak alig több, mint 1 kg-ot fogyott. A fél éves vizsgálati időszak után 2 hónappal teherbe is esett. Ekkorra a kezdő testsúlyának 8%-át adta le.

2. Páciens

29 éves nő, aki már 2,5 éve próbált teherbe esni a vizsgálat előtt. BMI-je 33,3 kg/m2, vagyis elhízott. Nem volt ciklusa. Az utóbbi 3 évben szedett metformint (napi 2x500mg-ot), ami nem segítette az ovuláció és a ciklus helyreállását.

Eredmények: a programban neki is 1 hónap után rendeződött a ciklusa. 7 hónappal az intervenció után ő is teherbeesett. Összesen a kezdő testsúlyának 20%-át adta le.

3. Páciens

24 éves nő, aki már 4,5 éve terméketlen volt a vizsgálat előtt. BMI-je 37,5 kg/m2, vagyis elhízott. Nem volt ciklusa. Az utóbbi 3 évben napi 2×500 mg Metformin XR-t szedett, de ez nem orvosolta az anovulációt (vagyis az ovuláció hiányát).

Eredmények: neki is helyreállt a ciklusa már az első hónapban. Ekkor a kezdő súlya 5%-át adta le, kb. 4,5 kg-ot. Kiderült, hogy egyoldalú petefészek elzáródása van, amivel beutalták a nőgyógyászati osztályra.

4. Páciens

27 éves nő, akinek már egy éve nem sikerült teherbe esnie. BMI-je 30,8 kg/m2, vagyis elhízott. Menstruációs ciklusa rendszertelen volt. Korábban próbálkozott metforminnal, de súlyos mellékhatásai miatt nem tudta tolerálni, ezért nem szedte.

Eredmények: 2 hónappal a diéta elkezdése után rendszeressé vált a ciklusa. Ekkorra a kezdő súlyának 5%-át adta le, kb. 4 kg-ot. Sajnos az intervenciót követően nem jelent meg, ezért nem tudni, milyen eredményeket ért el hosszabb távon.

Következtetések

Sajnos egy kis esetszámú vizsgálatról van szó, amiben nem vett részt kontroll csoport, ezért az eredmények nem mondhatók súlyos tudományos bizonyítéknak. Ennek ellenére, én úgy vélem, bizakodásra adnak okot. És nem ez az egyetlen ígéretes vizsgálat!

Mavropoulos és munkatársainak vizsgálatából2 szintén pozitív eredmények kerültek publikálásra. Ezt a hat hónapos intervenciót öt PCOS-es nő teljesítette, akik szigorú ketogén diétát tartottak, kevesebb, mint napi 20 gramm szénhidráttal. Az eredmények:

  • Jelentős fogyás (-12%)
  • Szabad tesztoszteronszint csökkenése (-22%)
  • LH/FSH arány csökkenése (-33%)
  • Éhomi inzulinszint csökkenése (-54%)
  • Két nő teherbe esett, a korábbi sikertelen próbálkozások ellenére.

Szóval az egyik vizsgálatban a ketogén diéta segítségével négyből ketten, a másik vizsgálatban ötből ketten teherbe tudtak esni. Nem csoda, hogy egyes orvosok a ketogén diétát javasolják terméketlenség esetén!

A fenti vizsgálat meglepő eredménye volt, hogy négyből három nőnek már a ketogén diéta első hónapjában rendeződött a ciklusa. Ez valószínűleg nem a fogyásnak tudható be, hisz ennyi idő alatt nem volt olyan nagy mértékű a fogyás. Inkább a tartósan alacsony inzulinszint segíthette elő a ciklus helyreállását.

Összegzés

A cikkben bemutatott tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a ketogén diéta segíthet PCOS-ben a hormonális egyensúly és a termékenység helyreállításában. Egyre több nő tapasztalata igazolja, hogy ez valóban így van.

De hogyan kell kivitelezni? Nos, a ketogén diétára történő átállás, és az étrend megfelelő kivitelezése meghaladja e cikk kereteit. Ha szeretnél róla többet megtudni, ajánlom figyelmedbe a KETO TudásBázis Ketogén diéta PCOS-ben című kurzusát.

 


Felhasznált irodalom:

  1. Alwahab, U. A., Pantalone, K. M. & Burguera, B. A Ketogenic Diet May Restore Fertility in Women With Polycystic Ovary Syndrome: a Case Series. AACE Clin. Case Reports 4, e427–e431 (2018).
  2. Mavropoulos, J. C., Yancy, W. S., Hepburn, J. & Westman, E. C. The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: a pilot study. Nutr. Metab. (Lond). 2, 1–5 (2005).