A PCOS kezelésének három fő oszlopa van, melyek a következők:

 1. ÉLETMÓD-TERÁPIA: ide tartozik a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás és a lelki egészség megőrzése/helyreállítása.
 2. GYÓGYSZERES TERÁPIA: segíthet az inzulinérzékenység javításában és a hiperandrogén tünetek csökkentésében. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a metformin.
 3. ÉTRENDKIEGÉSZÍTÉS: az étrendkiegészítők, ahogy a nevük is utal rá, semmiképpen nem helyettesíthetik a megfelelő diétát, csupán annak kiegészítésére szolgálnak.

Ebben a cikkben az étrendkiegészítőkről lesz szó. Mivel az étrendkiegészítőkkel való kereskedés igen nagy üzlet, rengeteg féle készítménnyel találkozhatsz az interneten és az üzletekben. Azt javaslom, légy óvatos! A bizonytalan eredetű termékek akár veszélyesek is lehetnek, főleg, ha nem megfelelő dózisban alkalmazod őket.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem azokat az étrendkiegészítőket, melyek a tudományos vizsgálatok szerint segíthetnek PCOS-ben. A cikkben olvasható információk azonban NEM minősülnek orvosi tanácsnak, és nem helyettesíthetik az orvosi konzultációt vagy kezelést! A számodra ideális étrendkiegészítők kiválasztásához és a megfelelő adagolás meghatározásához mindenképpen kérd ki a kezelőorvosod tanácsát!

 

Íme, a top 7 étrendkiegészítő PCOS-ben, amikről a későbbiekben szó lesz:

 1. D-VITAMIN
 2. INOZITOL
 3. N-ACETILCISZTEIN (NAC)
 4. B12-VITAMIN
 5. HALOLAJ
 6. FAHÉJ
 7. BERBERIN

D-VITAMIN

A D-vitamin egy rendkívül fontos tápanyag. Ma már tudjuk, hogy hatását tekintve nem is a vitaminok, hanem sokkal inkább a hormonok csoportjába tartozik. Míg régebben csak annyit tudtunk róla, hogy fontos szerepe van az erős csontok kialakításában, ma már tudjuk, hogy ennél sokkal szerteágazóbb funkciója van a testünkben. Többek között, közrejátszik az immunrendszer megfelelő működésében, a petesejtek érésében és a termékenységben is.

A vizsgálatok szerint PCOS-ben igen gyakori a D-vitamin hiány, kb. a PCOS-sel diagnosztizált nők 67-85%-ára jellemző ez a probléma. Erre oda kell figyelni! (Részletek ebben a cikkben.)

Az ideális szérum D-vitamin szint több, mint 30 ng/ml.

Miben segíthet?

 • A szervezetben lévő gyulladás csökkentésében.
 • A termékenység fokozásában.
 • A tesztoszteronszint csökkentésében.

Mennyire van szükség?

Amennyiben jelenleg megfelelő a D-vitamin szinted, ősztől tavaszig naponta 1500-2000 nemzetközi egység D3 vitamint érdemes szedned. Mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, a tablettát zsiradékot tartalmazó étkezés után érdemes bevenni.

Ha jelenleg kevesebb, mint 30 ng/ml a szérum D-vitamin szinted, ennél jóval nagyobb dózisra is szükséged lehet. Ennek meghatározása a kezelőorvos feladata.

Lehetséges mellékhatások

Megfelelő dózisban alkalmazva nem okoz mellékhatást.

INOZITOL

Az inozitol a sejthártya egyik alkotóeleme. Megtalálható gyümölcsökben, gabonafélékben, olajos magvakban, hüvelyesekben, de a szervezet maga is elő tudja állítani. A két legfontosabb formája a myo-inozitol és a D-chiro-inozitol. A vizsgálatok szerint PCOS-ben az inozitol étrendkiegészítő több szempontból is javíthatja az állapotot.

Miben segíthet?

 • Inzulinérzékenység javítása
 • Ovuláció elősegítése
 • Tesztoszteronszint csökkentése
 • Trigliceridszint csökkentése
 • Terhességi cukorbetegség megelőzése

Milyen arányban a legjobb?

A myo és D-chiro forma ideális aránya 40:1.

Lehetséges mellékhatások

Más vércukorcsökkentő gyógyszerrel vagy étrendkiegészítővel együtt szedve hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat.

N-ACETILCISZTEIN (NAC)

A NAC egy erős antioxidáns hatással bíró aminosav, mely a vizsgálatok szerint hasonló pozitív hatásokat válthat ki, mint a metformin.

Miben segíthet?

 • Inzulinrezisztencia csökkentése
 • Tesztoszteronszint csökkentése
 • Menstruáció rendszerességének javítása
 • LDL- és trigliceridszint csökkentése
 • Teherbeesés esélyének növelése

Lehetséges mellékhatások

Emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Például hányinger, hányás, hasmenés.

B12-VITAMIN

A B12 vitamin az egyetlen olyan vitamin, ami kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg (pl. húsokban, tojásban, tejtermékekben). Emiatt a szigorú vegetáriánus étrendet követőknek mindenképpen oda kell figyelniük a B12-vitamin étrendkiegészítővel történő bevitelére.

A vegetáriánusokon kívül, a metformint szedőknek is jobban oda kell figyelniük erre a vitaminra, mert a vizsgálatok szerint a metformin, B12-vitamin hiányt okozhat, ami súlyos vérszegénységhez vezethet.

Mennyire van szükség?

A felnőttek B12-vitamin szükséglete 2 mikrogramm naponta, melyet vegyes étrenddel könnyedén be lehet vinni. Metformin-terápia és/vagy vegetáriánus étrend esetén szükség lehet a B12-vitamin étrendkiegészítővel történő pótlására – az orvos utasítása szerint.

Lehetséges mellékhatások

Megfelelő dózisban alkalmazva nem okoz mellékhatást.

HALOLAJ

Az utóbbi években egyre több tudományos adat támasztja alá, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő aránya rendkívül fontos az egészség megőrzése szempontjából. Az emberek többsége alig fogyaszt omega-3 zsírsavakat, ezért nagyon magas az étrendjük omega-6:omega-3 aránya. Bár az ideális arány megállapítása máig vita tárgya a táplálkozástudományban, általánosságban elmondható, hogy érdemes növelni az omega-3 zsírsavak bevitelét.

Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri halak, a növényi élelmiszerek közül pedig a diót és a lenmagot lehet kiemelni. Tengeri halat legalább hetente egyszer érdemes fogyasztani, míg a dió és a lenmag akár mindennap is szerepelhet az étrendben.

Mivel a leghasznosabb omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) a tengeri halakban vannak jelen nagyobb mennyiségben, ha nem szereted a halat, talán érdemes lehet halolaj étrendkiegészítőt használnod.

Miben segíthet?

 • A szervezetben lévő gyulladás csökkentése
 • Trigliceridszint csökkentése
 • Inzulinérzékenység javítása

Lehetséges mellékhatások

Nagyobb adagban emésztőrendszeri tüneteket okozhat (pl. hasmenés).

Vérzési rendellenességekben, vérzékenységben szenvedőknek és véralvadásgátlót szedőknek a halolaj kapszula szedése nem ajánlott!

FAHÉJ

A fahéj nemcsak ízletes és illatos fűszernövény, de PCOS-ben is hasznos lehet. Mindenképp érdemes az étrend rendszeres részévé tenni, de akár étrendkiegészítő formájában is ki lehet próbálni a hatását. (További infók ebben a cikkben.)

Miben segíthet?

 • Inzulinérzékenység javítása
 • Vércukorszint csökkentése
 • Vérzsírszintek csökkentése

Lehetséges mellékhatások

Más vércukorcsökkentő gyógyszerrel vagy étrendkiegészítővel együtt szedve hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat.

BERBERIN

A hagyományos kínai orvoslás régóta használja a berberint a cukorbetegség kezelésében. A vizsgálatok szerint hasonló hatású, mint a metformin, csak sokkal kevesebb mellékhatása van.

Miben segíthet?

 • Inzulinérzékenység javítása
 • Gyulladás csökkentése
 • Vérzsírszintek csökkentése

Lehetséges mellékhatások

Számos gyógyszerrel interakcióba léphet (pl. egyes antibiotikumokkal), ezért körültekintően kell használni!

Nagyobb dózisban emésztőrendszeri panaszokat okozhat.

Várandósság és szoptatás alatt tilos szedni!

Összefoglalás

Amint láthattad, számos olyan étrendkiegészítő létezik, mely segíthet a PCOS tüneteinek enyhítésében, de ne feledd: a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás és a lelki egészség semmilyen pirulával nem pótolható!

 


Felhasznált irodalom

 1. Patra SK, Nasrat H, Goswami B, Jain A. Vitamin D as a predictor of insulin resistance in Polycystic Ovarian Syndrome. Diabetes Metab Syndr Clin Res Rev. 2012;6(3):146–149. doi:10.1016/j.dsx.2012.09.006.
 2. Thomson RL, Spedding S, Buckley JD. Vitamin D in the aetiology and management of polycystic ovary syndrome. Clin Endocrinol (Oxf). 2012;77(3):343–350. doi:10.1111/j.1365-2265.2012.04434.x.
 3. Rashidi B, Haghollahi F, Shariat M, Zayerii F. The Effects of Calcium-Vitamin D and Metformin on Polycystic Ovary Syndrome: A Pilot Study. Taiwan J Obstet Gynecol. 2009;48(2):142–147. doi:10.1016/S1028-4559(09)60275-8.
 4. Mohammadi E, Rafraf M, Farzadi L, Asghari-Jafarabadi M, Sabour S. Effects of omega-3 fatty acids supplementation on serum adiponectin levels and some metabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2012;21(May):511–518. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clcentral/articles/987/CN-00858987/frame.html.
 5. Rafraf M, Mohammadi E, Asghari-Jafarabadi M, Farzadi L. Omega-3 fatty acids improve glucose metabolism without effects on obesity values and serum visfatin levels in women with polycystic ovary syndrome. J Am Coll Nutr. 2012;31(5):361–368.
 6. Oner G, Muderris II. Efficacy of omega-3 in the treatment of polycystic ovary syndrome. J Obstet Gynaecol. 2013;33(3):289–291. doi:10.3109/01443615.2012.751365.
 7. Li Y, Ma H, Zhang Y, és mtsai. Effect of berberine on insulin resistance in women with polycystic ovary syndrome: Study protocol for a randomized multicenter controlled trial. Trials. 2013;14(1):1. doi:10.1186/1745-6215-14-226.
 8. Wei W, Zhao H, Wang A, és mtsai. A clinical study on the short-term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Eur J Endocrinol. 2012;166(1):99–105. doi:10.1530/EJE-11-0616.
 9. Dinicola S, Chiu TTY, Unfer V, Carlomagno G, Bizzarri M. The rationale of the myo-inositol and D-chiro-inositol combined treatment for polycystic ovary syndrome. J Clin Pharmacol. 2014;54(10):1079–1092. doi:10.1002/jcph.362.
 10. Formuso C, Stracquadanio M, Ciotta L. Myo-inositol vs. D-chiro inositol in PCOS treatment. Minerva Ginecol. 2015;67(4):321–325.
 11. Unfer V, Porcaro G. Updates on the myo-inositol plus D-chiro-inositol combined therapy in polycystic ovary syndrome. Expert Rev Clin Pharmacol. 2014;7(5):623–631. doi:10.1586/17512433.2014.925795.
 12. Foroozanfard F, Jamilian M, Bahmani F, és mtsai. Calcium plus vitamin D supplementation influences biomarkers of inflammation and oxidative stress in overweight and vitamin D-deficient women with polycystic ovary syndrome: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Clin Endocrinol (Oxf). 2015;83(6):888–894. doi:10.1111/cen.12840.
 13. Aroda VR, Edelstein SL, Goldberg RB, és mtsai. Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(4):1754–1761. doi:10.1210/jc.2015-3754.
 14. Hillary Wright: The PCOS Diet Plan: A Natural Approach to Health for Women with Polycystic Ovary Syndrome (Second edition)
 15. Angela Grassi, Stephanie Mattei: The PCOS Workbook: Your Guide to Complete Physical and Emotional Health
 16. Dr. Fiona McCulloch: 8 Steps to Reverse Your PCOS: A Proven Program to Reset Your Hormones, Repair Your Metabolism, and Restore Your Fertility