Az előző részben a hajhullás lehetséges okairól volt szó. Ebben a cikkben a kezelési lehetőségeket fogom bemutatni.

Ismerd az okot!

Először is, szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy a hajhullás mögötti kiváltó okok ismerete kulcs fontosságú a megfelelő kezelési mód megtalálásához. Ebben a cikkben most a magas androgénszint miatti hajhullás kezelésére fogok tippeket adni. Ha például vashiány vagy pajzsmirigybetegség van a háttérben, akkor ezek a lehetőségek nem feltétlen fognak segíteni. Azt javaslom, első lépésként keress fel egy orvost, aki meg tudja állapítani, minek köszönhető a hajhullásod. Ha az ok a magas androgénszint, akkor az alábbi kezelési módok jöhetnek szóba.

Gyógyszeres kezelés

A leggyakrabban használt gyógyszer a magas androgénszint kezelésére a Spironolakton, ami egy vízhajtó hatású vérnyomáscsökkentő gyógyszer. A vérnyomáscsökkentő hatása mellett a tesztoszteronszintet is képes csökkenteni, illetve a tesztoszteron receptorok blokkolásával segíthet a hajhullás és a fokozott szőrösödés (hirsutismus) csökkentésében is.

Ahhoz, hogy érezhető hatása legyen, legalább 3 hónapig kell szedni.

Kontraindikáció: terhesség alatt tilos szedni!

Szóba jöhet a fogamzásgátló tabletta szedése is, ami egyeseknél valóban segíthet a fokozott hajhullás megszüntetésében, de ezzel a gyökérprobléma nem kerül megoldásra, és a tabletta abbahagyása után kb. 3 hónappal valószínűleg ismét erős hajhullásra lehet számítani.

Regaine

A Regaine készítmény minoxidilt tartalmaz, ami meghosszabbítja a hajhagymák növekedési fázisát, és ez által lassítja a hajhullást. A tapasztalatok szerint, csak a nők kis százalékánál hatásos.

Étrendkiegészítők

A tudományos vizsgálatok szerint a leghatásosabb étrendkiegészítő a hajhullás csökkentésére PCOS-ben a cink, amiről ebben a cikkben írtam részletesebben. Egy vizsgálatban a PCOS-es nők napi 50 mg cinket szedtek, és 8 hét után 42%-uknál szignifikánsan csökkent a hajhullás.

Fodormenta tea

A fodormenta tea (spearmint tea) anti-androgén hatású, ezért nemcsak a hajhullás, de a fokozott szőrösödés csökkentésében is segíthet. A kedvező hatás érdekében fogyassz el belőle napi egy csészével.

Fűrészpálma (Saw Palmetto)

A fűrészpálma gátolja az 5-alfa-reduktáz enzimet, ami a tesztoszteront DHT-vé konvertálja, ezért segíthet a hajhullás csökkentésében. Sajnos nincs PCOS-es nőkkel végzett kutatás a hatásosságáról.

Kontraindikáció: fogamzásgátló tabletta mellett szedése nem ajánlott!

Rozmaring olaj

A rozmaring szintén az 5-alfa-reduktáz enzim gátlásával fejti ki hatását. Alkalmazása: 4 csepp rozmaring olajat keverj össze egy evőkanál vivőolajjal (pl. jojoba olaj), és masszírozd gyengéden a fejbőrödbe 30 perccel a hajmosás előtt. Heti háromszor ismételd meg.

Megfelelő diéta

Mivel a magas inzulinszint fokozza a tesztoszteronképződést, nagyon fontos, hogy az étrend csökkentett szénhidráttartalmú legyen. Az ideális szénhidrátbevitel meghatározásához érdemes dietetikus segítségét kérni (például itt).

 

Amint látod, elég sok lehetőség van a hajhullás kezelésére. Sajnos ezek közül egyik sem gyors megoldás, ezért szükség lesz a türelmedre is. Ha megfelelően támogatod a szervezeted működését, az eredmények nem maradhatnak el. Addig is kitartás!

 


Felhasznált forrás:

Angela Grassi – PCOS and Hair Loss

Lara Briden ND – Period Repair Manual