A policisztás ovárium szindrómának számos tünete lehet, melyek közül ebben a cikkben a hajhullásról lesz szó részletesebben. Ebben a részben bemutatom a hajhullás lehetséges okait, a következő részben pedig a kezeléshez fogok segítséget adni.

Hajhullás okai PCOS-ben

Körülbelül a PCOS-es nők 40-70%-ánál jelentkezik fokozott hajhullás, aminek a leggyakoribb oka a magas androgénszint. A hajhullás lehet enyhébb vagy fokozottabb intenzitású. A súlyos hajvesztéssel, és kopaszodással járó állapotot androgén alopeciának nevezik. Az androgén kifejezés arra utal, hogy a hajhullás oka a magas férfi nemi hormonszint, nevezetesen a magas tesztoszteronszint.

Miért okoz hajhullást a tesztoszteron?

PCOS-ben az inzulinrezisztencia miatt a petefészkek több tesztoszteront termelnek a kelleténél. Bár a tesztoszteront férfi nem hormonnak hívjuk, természetes, hogy nőkben is termelődik, csak ideális esetben sokkal kisebb mennyiségben.

A szervezetben a tesztoszteron az 5-alfa-reduktáz enzim hatására átalakul dihidrotesztoszteronná (DHT). A DHT a hajhagymákhoz kötődik, amitől a hajhagyma inaktívvá válik, és rövidesen ki fog hullani.

A hajhullás egyéb okai

Fontos tudni, hogy a hajhullás nem csak a magas tesztoszteronszint miatt alakulhat ki! Számos egyéb oka is lehet, melyek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

 • Alacsony energiabevitel (akár szigorú fogyókúrázás miatt)
 • Alacsony fehérjebevitel
 • Cöliákia
 • Pajzsmirigy betegség
 • Vashiány
 • Cinkhiány
 • Szülés (szülés után természetes némi hajhullás)
 • Hormonális fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdése vagy abbahagyása
 • Egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok)
 • Alopecia areata (ez egy autoimmun betegség)

A hajhullás jelentkezésének ideje

A hajszálaknak meglehetősen hosszú az életideje, mely során két fontos fázist különíthetünk el.

 1. Anagén fázis: ez a haj aktív növekedési fázisa, mely több évig is eltart.
 2. Telogén fázis: ez a kihullás előtti nyugalmi szakasz. Az ebbe a fázisba belépő hajszálakat már nem lehet megmenteni. 1-4 hónap múlva ki fognak hullani.

Ha mostanában kezdett el fokozottabban hullani a hajad, akkor tudnod kell, hogy a kiváltó ok kb. három hónappal ezelőtt jelentkezett. Mivel a telogén fázis több hónapig tart, ezért a haj kihullása csak kb. három hónappal a kiváltó okok megjelenése után történik meg. Szóval érdemes visszatekinteni, mi történhetett három hónapja.

Mutatok egy tipikus példát: az illető hölgy abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését januárban, és tavasszal észreveszi, hogy sokkal jobban hullik a haja, mint szokott. Miért? Nos, ez a hajhullás a fogamzásgátló tabletta abbahagyásával hozható összefüggésbe, mely átmenetileg magasabb tesztoszteronszintet okozhat.

 

A cikk folytatásában arról lesz szó, hogyan lehet kezelni a hajhullást.

 


Felhasznált forrás:

Angela Grassi – PCOS and Hair Loss