PCOS és petefészek drilling

A policisztás ovárium szindrómának sokféle megjelenései formája és tünete lehet, de talán a legtöbb szomorúságot okozó ezek közül a terméketlenség. A PCOS a terméketlenség egyik leggyakoribb oka, de szerencsére ma már többféle lehetőség is elérhető, ami segíthet a gyermekáldás elérésében. Ebben a cikkben a drilling módszerről lesz szó részletesebben.  

Ha nem jön össze a baba, általában ezeket a lehetőségeket kell számba venni

  1. Életmódváltás: diéta és rendszeres testmozgás → ez az alap. Amíg ezt nem sikerült beépíteni, szerintem nem érdemes tovább menni. (Segítség ITT)
  2. Gyógyszeres terápia: a hagyományos PCOS-ben felírt gyógyszerek mellett (pl. metformin), ebben az esetben legtöbbször a clomifen-citrátot szokták alkalmazni. Ezzel a gyógyszer körülbelül a nők 30%-a teherbe tud esni fél éven belül.
  3. Hormonkezelés
  4. Laparoszkópos petefészek drilling: a folytatásban erről lesz bővebben szó.
  5. Mesterséges megtermékenyítés

Mikor indokolt a petefészek drilling?

Clomifen-rezisztens PCOS-es nőknél lehet ez egy opció, mivel náluk a clomifen-citráttal nem lehet ovulációt előidézni.

Mi a műtét lényege?

A műtét során a hasfalon ejtett apró nyílásokon keresztül juttatják a sebészeti eszközöket a hasüregbe. Ez a laparoszkópia nagy előnye: nincs szükség a has felvágására. Mivel a hasüreget széndioxiddal fújják fel, az orvos szépen hozzáfér a petefészekhez, miközben kamerán keresztül láthatja a hasüreget. Ezt követően lényegében lyukakat szúr a petefészek falába (drilling=fúrás). Ezzel tulajdonképpen károsítja a petefészket, de ez esetben pontosan ez a cél.

Ha érdekel, ebben a videóban megnézheted, mi történik a műtét során. (Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom!)

Mi a műtét következménye?

A műtét hatására csökken a tesztoszteron-, az LH- és az AMH-szint, és valószínűleg nő az FSH szintje. Ennek következtében sok esetben spontán ovuláció történik. A műtéten átesett nők 50%-a 1 éven belül teherbe tud esni.

Pro & Kontra

Előnyök: nem igényel hosszú kórházi tartózkodást, gyors a felépülés, és legfeljebb minimális nyoma marad a hasfalon. Az egyéb eljárásokhoz (pl. IVF) képest kisebb az ikerterhesség kockázata.

Hátrányok: mint minden műtétnek, úgy a petefészek drillingnek is vannak veszélyei. Ezekről mindenképp kérj felvilágosítást egy orvostól!

By |2018-12-04T11:03:51+00:002018, április 16|