Friss tudományos hírek a PCOS-ről

A policisztás ovárium szindróma jelenleg az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség, mely a termékeny korú nők 9-18%-át érinti. Ennek ellenére gyakran nem kerül felismerésre és kezelésre.

Egy nemrég publikált nemzetközi felmérés szerint a nők közel fele három vagy több egészségügyi szakemberrel találkozik, és 1/3-uk több, mint két évet vár, mire a PCOS diagnosztizálásra kerül. Emellett a páciensek több, mint 50%-a nem kap semmilyen felvilágosítást a betegség hosszú távú komplikációt illetően, noha tény, hogy a PCOS-es nők a termékeny korukon túlmutató rizikókkal rendelkeznek.

A PCOS a korral változik

Bár korábban a PCOS-t termékenységi problémának tartották, ma már endokrin zavarnak tekintik, ami megnöveli a kettestípusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek rizikóját a későbbi életévekre nézve.

Egy becslés szerint 40 éves korra a betegek felénél alakul ki prediabétesz vagy kettestípusú cukorbetegség.

Több kutatás is van, melyben hosszabb ideig, a menopauzán át is követték a PCOS-es nőket. Azt találták, hogy náluk hosszabb a termékeny kor, mint a nem-PCOS-es nőknél. Ez a mellékvese és a petefészek magasabb androgén hormon szintjének köszönhető. (Androgén = férfi nemi hormon, például tesztoszteron.) Az androgén szint az évek előrehaladtával csökken, így a PCOS-es nők idősebb korban nagyobb eséllyel tudnak teherbe esni.

Az androgén szintek csökkenése ellenére a metabolikus következmények az évek előrehaladtával általában rosszabbodnak. A kettestípusú cukorbetegség előfordulása középkorú PCOS-es betegeknél 6.8-szor gyakoribb, mint a hasonló korú átlagos női populációnál.

Kapcsolat a hangulati és étkezési zavarokkal

PCOS-es nőknél nagyobb arányban fordul elő szorongás és depresszió. A hangulati zavarok gyakoribb előfordulása a hormonális egyensúlytalanságnak és a betegség miatti mindennapos frusztrációnak köszönhető.

Egy vizsgálat szerint PCOS-es nők között több, mint négyszeres az étkezési zavarok kialakulásának kockázata,  mint a kontroll csoportnál.

Egy másik tanulmány szerint az elhízott PCOS-es nők 60%-ánál jelentkezett falászavarra jellemző viselkedés.

Ezen adatok alapján fontos lenne a PCOS-sel diagnosztizált nők szűrése étkezési zavarokra is.

Étrendkiegészítők

Az eddigi kutatások szerint az alábbi étrendkiegészítők lehetnek hasznosak a PCOS terápiájában.

  • N-Acetilcisztein: erős antioxidáns hatással bíró aminosav. Kimutatták, hogy védi az inzulin receptorokat és befolyásolja az aktivitásukat, valamint a hasnyálmirigy inzulin-elválasztására is hat.
    A vizsgálatok szerint kedvező hatással van a BMI-re, a tesztoszteron-, inzulin- és lipidszintekre és növelheti a teherbeesés valószínűségét.
  • Inositol: a myo-inositol javítja az inzulinérzékenységet és a peteérést.
  • D-vitamin: javíthatja a termékenységet, bár az eredmény nem statisztikailag szignifikáns.
  • Halolaj: csökkenti a triglicerid- és tesztoszteronszintet, valamint a gyulladást.
  • B12 vitamin: mivel metformin terápiában B12 vitaminhiány léphet fel, szükséges lehet az étrendkiegészítő. A B12 vitamin hiánya súlyos vérszegénységhez vezethet.

A kockázatokról és mellékhatásokról mindenki kérdezze meg a kezelőorvosát!


Felhasznált irodalom:

Women’s Health: New Data on Polycystic Ovary Syndrome

By |2018-12-10T08:39:43+00:002017, május 30|