PCOS-diéta: TÉVHITEK helyett TUDÁS

Hadd meséljek el egy tipikus esetet! Anna az utóbbi időszakban jó néhány kilót hízott, gyakran érzi magát rosszul, az arca tele van pattanásokkal (noha már rég túl van a serdülőkoron), és a menstruációja is rendszertelenné vált. Emiatt Anna felkeres egy orvost, aki megállapítja nála a policisztás ovárium szindrómát. A doki tanácsa: diétázzon, sportoljon, és adjon le néhány kilót!

Annának gőze sincs róla, mi fán terem a PCOS, a diétára vonatkozóan pedig semmilyen instrukciót nem kapott azon kívül, hogy ne egyen sok szénhidrátot. Mi tévő legyen? Dietetikushoz drága elmenni, meg amúgy sincs rá ideje. Legegyszerűbb rákeresni a neten…

Anna beírja a Google-be, hogy PCOS diéta, és elkezd olvasgatni a témában. Elég sok cikket talál, de némelyik egymásnak ellentmondó, ezért inkább más úton próbálkozik. Belép a Facebookon egy-két PCOS témájú csoportba, és ott kér tanácsot. Szerencsére ezekben a csoportokban nagyon segítőkészek a tagok, csak az a baj, hogy itt sincs mindenben egyetértés. Valaki szerint például tilos tejet inni PCOS-ben, más szerint meg szabad, de csak délután. Anna teljesen össze van zavarodva…

Ismerős az eset?

Dietetikusként jó néhány PCOS-es nővel beszélgettem már, és nagyon gyakran tapasztalom azt, hogy rengeteg tévhit él a fejükben, amit az interneten olvastak. Ilyenkor a tanácsadások jelentős részében ezeket a tévhiteket kell rendbe tennünk.

Véleményem szerint az a baj, hogy a legtöbb PCOS-es nőnél hiányzik az alapvető tudás. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból nem tévhitekre kellene építened, hanem szilárd ismeretekre.

Ahhoz, hogy a legoptimálisabb életmódot tudd kialakítani, nem árt az alapokkal is tisztába lenni. Ilyenek például a következők:

  • Mi egyáltalán a PCOS?
  • Mi a különbség a PCO és a PCOS között?
  • Milyen következményei vannak a PCOS-nek a szervezetem működésére nézve?
  • Mivel lehet kezelni? Milyen terápiás lehetőségek vannak?
  • Mi az az inzulinrezisztencia, és hogyan módosítja az anyagcserémet?
  • Mi az a szénhidrát, fehérje, zsír? (ez az egyik legalapvetőbb dolog, mégis az a tapasztalatom, hogy a legtöbben nem tudják rá a választ)
  • Hogyan hatnak a különböző élelmiszerek a vércukor és inzulin szintemre?
  • Miért segíthet a testmozgás az állapotom javításában?

Én úgy képzelem el a PCOS terápiáját, mint egy házat, aminek sok oszlopa lehet, de mindenképpen kell hozzá egy stabil, szilárd alap. Az oszlopok a különféle terápiás lehetőségek, az alap pedig a TUDÁS.

Ha hiányzik az alapvető ismereted a PCOS-ről, akkor nem lesz túl stabil a házad. Olvasgathatsz mindenféle Facebook csoportban, de az alaptudás nélkül nehéz lesz megállapítanod, hogy egy-egy javaslat tényeken vagy tévhiteken alapul.

Persze elmehetsz egy dietetikushoz is, ez tök jó! (Mondtam már, hogy én is az vagyok? :)) De mivel az idő véges, nem biztos, hogy lesz rá lehetőség, hogy az alapoktól indulva beszéljétek át a PCOS-t. Ilyenkor legalább (remélhetőleg) jó tanácsokat fogsz kapni, de hosszú távon mégiscsak jó lenne, ha az alapokat is rendbe raknánk, nem? Ehhez elég sok konzultációra lenne szükség, vagy…

Jelentkezz a PCOS online tanfolyamra!

Ezt a tanfolyamot pontosan azért hoztam létre, hogy azoknak segítsek vele, akik szeretnék mélyebben is megérteni a PCOS-t, és ezzel együtt a saját testüket is. A tanfolyamon az alapoktól indulunk, lerakjuk a szilárd, stabil ismereteket, amikre aztán már fel tudjuk építeni a megfelelő terápiás oszlopokat is. Mivel én dietetikus és fitnesz edző vagyok, természetesen a tanfolyamon főképp a diétába és a megfelelő mozgásprogramba megyek bele részletesebben, de azért érintjük az egyéb terápiás lehetőségeket is.

Tévhit vagy tudás?

Ahhoz, hogy elkerülhesd a tévhiteket, szükséged van a tudásra! Ha érdekel a PCOS online tanfolyam, kattints ide a részletekért!

By |2018-12-04T11:01:08+00:002018, június 18|