Post-Pill PCOS – Te hallottál már róla?

A Post-Pill PCOS kifejezés Dr. Lara Briden természetgyógyász orvostól származik, aki a Period Repair Manual című könyv szerzője. Dr. Briden szerint ez a PCOS második leggyakoribb típusa (a klasszikus típus után). Ebből a cikkből megtudhatod, miről is van szó.

Esetbemutatás

Kitti 28 éves, és már 6 éve szed orális fogamzásgátló tablettát a védekezés miatt. Az első menzesze 13 éves korában jött meg. A tabletta szedése előtt sosem voltak menstruációs problémái, a ciklusa meglehetősen rendszeres volt.

28 évesen azonban Kitti megházasodott, és férjével úgy döntöttek, családot alapítanak. Ennek érdekében Kitti abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését. Ez már 6 hónapja volt, de azóta sem jött meg neki… 

Emiatt Kitti felkeresett egy nőgyógyászt, aki PCOS-t állapított meg nála. Kitti azóta alaposan utána olvasott a témának az interneten, és nem egészen érti, hogy miért nem illenek rá a PCOS klasszikus tünetei.

Gyakori eset: PCOS diagnózis a tabletta elhagyása után

Kitti este nem egyedülálló. Rengeteg nő tapasztalja, hogy az orális fogamzásgátló elhagyása után nem áll helyre a menstruációs ciklusa. Ebben az időszakban egyeseknél a bőr is pattanásosabbá válhat, és az orvos cisztákat is találhat a petefészekben.

Bár több közös tünet is lehet, ez az állapot egyáltalán nem azonos a klasszikus PCOS-sel!

Klasszikus PCOS vs. Post-Pill PCOS

Az átláthatóság kedvéért egy táblázatban mutatom be a két állapot jellemzőit.


Mind a két esetben tünet lehet a menstruáció elmaradása, valamint a magas LH:FSH arány. Post-Pill PCOS esetén is jelentkezhetnek aknék és ciszták, de ez nem mindig jellemző, és általában csak átmeneti. Post-Pill PCOS esetén nem jellemző az inzulinrezisztencia.

A Post-Pill PCOS fő ismertető jele az, hogy a tabletta szedése előtt rendszeres volt a ciklus, és nem voltak menstruációs problémák. Ezek tehát csak a tabletta elhagyása után jelentkeztek.

Mi az oka a Post-Pill PCOS-nek?

Röviden az, hogy a fogamzásgátló összezavarta az illető saját hormontermelését, ezért a tabletta elhagyása után felborult az LH és FSH hormonok aránya. Ennek következtében nincs menstruáció.

Meddig tart ez az állapot?

Az teljesen normális, ha tabletta elhagyása után nem áll helyre azonnal a ciklusod. Még a legjobb esetben is jó néhány hét kell, hogy visszaálljon a normál hormontermelésed. A Post-Pill PCOS diagnózisát akkor lehet felállítani, ha már legalább három hónapja nem szeded a fogamzásgátlót, és még mindig nem menstruálsz.

A tabletta szedése utáni menzesz-hiány hónapokig, sőt rosszabb esetben akár több, mint egy évig is eltarthat. Eddig nem érdemes várni, azt javaslom, három hónap után keress fel egy nőgyógyászt!

Összefoglalás

Gyakori, hogy valaki a fogamzásgátló tabletta elhagyása után kap egy PCOS diagnózist. Jó hír, hogy ez nagy valószínűséggel nem a klasszikus forma, ezért nem feltétlen van rá szükséged, hogy a klasszikus kezelési utat válaszd. Persze az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás mindenkinek javasolható, de ha magadra ismertél ebben a cikkben, talán érdemes másként nézned a helyzetedre. Nagy valószínűséggel csak egy átmeneti állapotról van szó, de az biztos, hogy az egészséges életmódból Te is sokat profitálhatsz.

Ez a cikk nem helyettesíti az orvosi konzultációt vagy kezelést, de azért remélem, hasznos volt számodra! Ha PCOS-ről van szó, érdemes a „dobozon kívül” is gondolkodni. Ahogy nincs egyetlen ok, úgy nincs egyetlen kezelés sem. Találd meg az okot, és a megoldást is meg fogod találni.

By |2018-12-03T13:31:57+00:002018, május 10|