PCOS fenotípusok

A policisztás ovárium szindróma nem egy egyszerű betegség, hanem egy tünetegyüttes, melynek sokféle megjelenési formája létezik. Ebből a cikkből megismerheted a 3 leggyakoribb típust.

 

PCOS diagnosztika

A PCOS diagnózisához az alábbi fő tünetek közül legalább kettőnek kell jelen lenni:

  • Oligo- vagy anovuláció (ritka vagy egyáltalán nincs ovuláció vagyis tüszőrepedés)
  • Magas androgénszint (pl. tesztoszteron) klinikai vagy laboratóriumi jelei
  • Ciszták a petefészekben

 

Vannak nők, akik mind a három tünettel bírnak, de sokan vannak azok is, akiknél csupán két kritérium diagnosztizálható. A különféle megjelenési formák alapján különíthetjük el a leggyakoribb fenotípusokat.

 

Klasszikus PCOS  fenotípus

Tünetei: oligo- vagy anovuláció és magas androgénszint policisztás petefészekkel vagy anélkül.

Erre a típusra jellemzőek a menstruációs zavarok, a magas inzulinszint, a kifejezett inzulinrezisztencia, az elhízás és a magas vérzsírszintek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázata.

Nagyon fontos a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás, esetlegesen inzulinérzékenységet fokozó étrendkiegészítővel vagy gyógyszeres terápiával kiegészítve (pl. metformin).

Ez a fenotípus nagyon sokat profitálhat a fogyásból, ezért erre mindenképpen törekedni kell. Jó hír, hogy már 5-10%-os testsúlycsökkenés is jelentős állapotjavulást okozhat, így nem szükséges drasztikus fogyásban gondolkodni.

 

Ovulációs PCOS fenotípus

Tünetei: magas androgénszint és policisztás petefészek, de az az ovuláció normális.

Ennél a típusnál általában alacsonyabb az az androgén- és inzulinszint, mint a klasszikus fenotípusnál, így a szőrösödés és a túlsúly is mérsékeltebb.

Érdekesség, hogy egy olasz vizsgálat eredményei szerint ez a fenotípus gyakrabban fordul elő magasabb szocioökonómiai státuszú nőknél.

 

Nem-hiperandrogén PCOS fenotípus

Tünetei: oligo- vagy anovuláció és policisztás petefészek.

Ennél a fenotípusnál nem magas az androgénszint, így nem jellemző a férfias szőrösödés, a hajhullás és pattanásos bőr megjelenése. A hormonális és anyagcsere-eltérések is ennél a típusnál a legenyhébbek. Mivel többségüknél nem áll fenn inzulinrezisztencia, legtöbbször normál testtömegűek.

A menstruációs problémák és a teherbeesési nehézségek azonban ennél a csoportnál is jelen vannak, ezért a megfelelő kezelésre ebben az esetben is szükség van.

 

Mit tehetsz az állapotod javításáért?

Bármelyik fenotípusba is tartozol, az egészséges életmódra mindenképpen szükséged van. A PCOS életmód-terápiáját semmilyen gyógyszer nem pótolhatja. Nem tudod, mit kellene tenned? Ha szeretnéd, személyesen is segítek a megfelelő étrend és mozgásprogram kidolgozásában. Részletekért kattints ide!

 

 

 


Felhasznált irodalom:

Criteria, prevalence, and phenotypes of polycystic ovary syndrome

Divergences in Insulin Resistance Between the Different Phenotypes of the Polycystic Ovary Syndrome

By |2018-12-03T15:35:48+00:002017, augusztus 21|