PCOS felismerése serdülőkorban

A policisztás ovárium szindróma jelenleg az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség, mely a termékeny korú nők kb. 10%-át érinti. Bár a betegség gyakran már serdülőkorban kialakul, sokszor csak a termékenységi problémák felismerésekor kerül diagnosztizálásra. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azokat a jeleket, amik megléte esetén érdemes a PCOS-re gyanakodni, és elmenni egy alapos kivizsgálásra.

 

Esettanulmány

Juli 16 éves volt, amikor nehézségei támadtak a testsúlyával. Viszonylag korán jött meg az első menstruációja, és azóta folyamatosan hízott. Az utóbbi évben havonta 0,5-1 kiló jött fel rá. Ráadásul mostanában a bőre is megváltozott. Nemrég egy bőrgyógyászhoz is elvitte az anyukája, mert az arca tele volt pattanással. Sőt, a háziorvost is felkeresték, mivel a menstruációja rendszertelenné vált, és gyakran tört rá szédülés és remegés. Az orvos fogamzásgátlót írt fel neki a ciklusa beállítására, valamint hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) állapított meg nála, és egy diétát javasolt a vércukorszintje normalizálásához és a testsúlya csökkentéséhez.

12 évvel később Juli abbahagyta a fogamzásgátló szedését, mert férjével szerettek volna családot alapítani.  A tabletta abbahagyása után sosem jött meg újra a mensese. Az erőfeszítései ellenére a súlyát sem sikerült csökkentenie. A vércukorszintje gyakran leesett, a trigliceridszintje pedig túl magas volt. Végül eljutott egy belgyógyászhoz, aki policisztás ovárium szindrómát állapított meg nála.

 

PCOS fiatal lányoknál

Julihoz hasonlóan sok fiatal lány tapasztal magán hasonló jeleket, de sajnos nem kapják meg a megfelelő segítséget. Ebben a korban különösen mély nyomot hagyhat ez a betegség, hiszen ekkor formálódik a testkép. Ez az érzelmi életükre is komoly hatással lehet. Fontosnak tartom, hogy az édesanyák legyenek tisztában a PCOS tüneteivel, hogy felismerjék a gyanút, és mielőbb szakszerű segítséghez tudják juttatni a lányukat.

 

Figyelmeztető jelek

Az alábbi jelek felvethetik a policisztás ovárium szindróma gyanúját:

  • Rendszertelen menstruáció
  • Szénhidrátéhség
  • Hízás – főleg hasra
  • Pattanásos arcbőr
  • Alacsony vércukorszint tünetei: szédülés, éhség, remegés, izzadás, ingerültség
  • Fokozott szőrösödés (pl. arcon, végtagokon)
  • Erős hajhullás
  • Hangulati zavarok

 

Ha a fenti tünetek közül több is jelen van, megalapozott a PCOS gyanúja. Érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost.

 


Felhasznált irodalom: Recognize Polycystic Ovary Syndrome in Teens

By |2018-12-03T15:42:39+00:002017, június 30|