PCOS és pajzsmirigy alulműködés – 5 dolog, amit érdemes tudni

Policisztás ovárium szindrómád van? Tartod a diétát és sportolsz, de mégsem sikerül lefogynod? Talán pajzsmirigy alulműködés van a háttérben. Ezt az 5 dolgot érdemes tudnod erről a két betegségről.

1. Hasonlóak a tünetek

A policisztás ovárium szindróma és a pajzsmirigy alulműködés is sokféle tünetet okozhat. Ezek közül a következők mindkét betegség esetén jelentkezhetnek:

  • Alacsony energiaszint, fáradékonyság
  • Hajhullás
  • Hízás
  • Fogyási törekvés sikertelensége
  • Menstruációs problémák
  • Depresszió

A pajzsmirigy alulműködés egyéb tünetei: székrekedés, magas koleszterinszint, száraz bőr, bradycardia (lassú szívverés).

Csupán a tünetek alapján nem állítható fel diagnózis, ezért nagyon fontos a szakorvosi kivizsgálás.

2. PCOS-ben gyakoribb a pajzsmirigybetegség

Sinha és munkatársai vizsgálatában a PCOS-es nőknél szignifikánsan nagyobb arányban fordult elő autoimmun pajzsmirigy betegség, mint a kontroll csoportban (22,5% vs.1,25%). A PCOS csoport tagjainál golyvát is nagyobb arányban találtak (27.5% vs. 7,5%).

Úgy tűnik tehát, hogy PCOS-hez gyakran társul pajzsmirigy alulműködés. Ha valakinek alacsony energiatartalmú diéta és rendszeres testmozgás mellett sem sikerül fogyni, fontos lenne kivizsgáltatnia a pajzsmirigy működését.

3. A TSH vizsgálata nem elég

A TSH hormont a hipofízis termeli, feladata a pajzsmirigy hormontermelésének fokozása. A pajzsmirigy betegségek kivizsgálásánál gyakran nézik a vér TSH értékét. A magas TSH-szint a pajzsmirigy alulműködésére, az alacsony TSH-szint a túlműködésére utalhat. Azt azonban fontos tudni, hogy csupán a TSH értéke alapján nem állítható fel a diagnózis! Javasolt a szabad T3 és T4 hormonok vizsgálata is.

4. A jódnak fontos a szerepe

A megfelelő hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. A túl alacsony és a túl magas jódbevitel is megzavarhatja az egészséges működést.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaznak. Ezek gátolhatják a jód hasznosulását. Túlzott fogyasztásuk (főként nyersen) pajzsmirigybetegség esetén nem javasolt. Pl.: szója, káposzta, kelbimbó, retek.

5. Cöliákia is társulhat

Az autoimmun pajzsmirigy betegeknél gyakrabban fordul elő cöliákia, ezért ennek szűrésére is szükség lehet. Ha a cöliákia gyanúja beigazolódik, élethosszig tartó gluténmentes diétát kell tartani.

 

Fontos a helyes diagnózis!

Pajzsmirigy betegséggel társult PCOS esetén szinte lehetetlen a tartós fogyás, ezért nagyon fontos a háttérben lévő okok kezelése. Szerencsére a pajzsmirigy alulműködés kezelhető, így a lelassult anyagcsere problémája megoldható, és sikeres fogyás érhető el.

 


Szükséged van egy kis segítségre az ideális életmód kialakításához? Akkor kattints ide!


 

Felhasznált források:

Sinha U, Sinharay K, Saha S, Longkumer TA, Baul SN, Pal SK. Thyroid disorders in polycystic ovarian syndrome subjects: A tertiary hospital based cross-sectional study from Eastern India. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Mar; 17(2):304-9.

PCOS And Your Thyroid

By |2018-12-03T15:36:27+00:002017, július 31|