PCOS és hiszterektómia – mire lehet számítani?

A hiszterektómia a méh sebészeti úton történő eltávolítását jelenti, amivel manapság egyre több nő él a gyermekvállalási időszak végeztével. De vajon hogyan hat ez a műtét a PCOS tüneteire?

A hiszterektómia fajtái

Alapvetően két típusa van ennek a műtétnek. A részleges hiszterektómia során csak a méh felső részét távolítják el, míg a teljes hiszterektómia során eltávolítják a méhet és a méhnyakat is, sőt egyes esetekben a petefészkeket és a petevezetékeket is.

Ahogy a PCOS elnevezése is utal rá, ennél a szindrómánál a petefészkek érintettek, tehát csak az a fajta műtét van hatással a tünetegyüttesre, mely során a petefészkeket is eltávolítják.

A hiszterektómia indikációi

Bár sokan döntenek a műtét mellett a teherbeesés végleges megelőzése érdekében, a műtétnek orvosi indikációja is lehet. A leggyakoribb okok a következők:

 • Miómák
 • Súlyos endometriózis
 • Súlyosan erős menstruációs vérzés
 • Daganatos betegség

A hiszterektómia elvégezhető laparoszkóppal is, műtét utáni felépülési idő körülbelül hat hét.

Mi történik a hormonszintekkel a műtét után?

Abban az esetben, ha csak a méhet távolítják el, a petefészkek hormontermelése megmarad, így nem történik drasztikus hormonális változás. Ha azonban a petefészkek is eltávolításra kerülnek, a női nemi hormonok szintje hirtelen és jelentősen leesik, szemben a természetes menopauzával, amikor a hormontermelés lassan és fokozatosan csökken le.

Az ösztrogén és progeszteron szint jelentős csökkenése az alábbi következményekkel járhat:

 • Hüvelyi szárazság
 • Nemi vágy csökkenése
 • Hangulatváltozások
 • Alvási zavarok
 • Hőhullámok
 • Vizelettartási problémák
 • Csontritkulás felgyorsulása

Hogyan hat mindez a PCOS tüneteire?

Bár a policisztás ovárium szindróma a cisztás petefészkekről kapta a nevét, valójában ez csak az egyik lehetséges összetevője a PCOS-nek. A PCOS ennél sokkal összetettebb tünetegyüttes, melyben a petefészkeken kívül szerepe van a hipotalamusz, a hipofízis és a mellékvese működésének is.

Mivel PCOS-ben a petefészkek általában fokozottan termelnek tesztoszteront, logikusan azt gondolhatnánk, hogy a petefészkek eltávolítása megszünteti a magas tesztoszteronszintet. Nos, sajnos ez nem így van, mivel a mellékvese is termel tesztoszteront, és ilyenkor nem feltétlenül csökken le a tesztoszteronszint. Ennek következtében a hiperandrogén tünetek is megmaradhatnak, mint például a fokozott hajhullás, a férfias szőrösödés vagy az aknés, pattanásos bőr.

A PCOS nem csupán hormonális probléma, hanem anyagcserezavarral is járhat. A PCOS-es nők jelentős részénél fennáll az inzulinrezisztencia, ami negatív hatással van a szénhidrát-anyagcserére, és sok esetben hízással is jár. Sajnos az inzulinrezisztencia problémáját nem oldja meg a hiszterektómia.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az inzulinrezisztencia miatt PCOS-ben nagyobb a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója, és a petefészkek eltávolítását követő hirtelen hormonszint esés még tovább növeli ezen betegségek kockázatát.

Összefoglalás

Mint láthattad, a hiszterektómia nem orvosolja a PCOS kiváltó okait, a műtét után legfeljebb a cisztás petefészkeket lehet kihúzni a listáról. A hormonális és anyagcsere problémák sajnos megmaradnak. Sőt a hormonszintek hirtelen esése még tovább fokozza egyes betegségek kialakulásának rizikóját.

Ha tehát PCOS-ed van, már biztosan nem szeretnél több gyermeket, és fontolgatod a hiszterektómia lehetőségét, tudnod kell, hogy a PCOS tekintetében nem fog megoldást nyújtani. A megfelelő étrendre és a rendszeres testedzésre a műtét utáni is szükséged lesz – talán még jobban is, mint azelőtt.

 

Ha szeretnél segítséget kérni a megfelelő diéta beállításához, kattints ide!

 


Felhasznált forrás:

PCOS and hysterectomy: Is it a cure?

By |2018-12-04T11:05:23+00:002018, április 10|