Paleolit diéta PCOS-ben?

Napjainkban a paleolit diéta igen nagy népszerűségnek örvend. Talán ez az egyik legdivatosabb étrendi irányzat, és nagyon sokan kipróbálják. De vajon érdemes ezt az étrendet választanod, ha PCOS-ed van? Ebben a cikkben bemutatom a pro és kontra érveket.

Mi a paleolit étrend?

A paleolit étrend lényege az, hogy egyél olyan élelmiszereket, amelyeket az emberiség már több millió éve fogyaszt, és ne egyél olyanokat, amiket a mezőgazdaság és az állattenyésztés kialakulása után kezdtünk el fogyasztani, vagyis csupán az elmúlt néhány ezer évben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ezeket eheted: füvön nevelt állatok húsa, halak, tojás (szabadon tartott tyúkoktól származó), zöldségek többsége, gyümölcsök, olajos magvak, egyes egészséges zsiradékok (pl. extra szűz olívaolaj).

Ezeket nem eheted: gabonák, hüvelyes zöldségek, burgonya (kivétel az édesburgonya), tejtermékek, cukor, finomított növényi olajok.

A paleolit diéta általános értékelése

Mindenképpen pozitívum, hogy a paleolit étrend a teljes értékű, természetes élelmiszerek fogyasztására bátorít (ahogy én is!), és nem javasolja a finomított, feldolgozott élelmiszeripari termékeket. Ez egy olyan javaslat, amit mindenkinek érdemes lenne megfogadni!

A paleolit diétát általában azért érik támadások, mert tiltja bizonyos egészségesnek tartott élelmiszerek fogyasztását is, mint például a tejtermékek, a teljes értétű gabonák vagy a hüvelyes zöldségek.

Azzal egyetértek, hogy a gabonák fogyasztása (főleg a gluténtartalmúaké) sok embernek panaszt okoz, és elhagyásukkal jelentősen javulhat az emésztés.

Az is igaz, hogy az emberek többsége rengeteg gabonából készült élelmiszert eszik (főleg búzát), és ezen ételek többsége elég alacsony tápértékű, viszont nagyon magas szénhidráttartalmú. Például kenyerek, tészták, kekszek, gabonapelyhek, sütemények. Nem kérdés, hogy a 21. századi elhízás-járvány kialakulásában ezeknek központi szerepe van. Elhagyásukkal javítható az étrend minősége, és csökkenthető a szénhidrátbevitel, ami hozzájárulhat a fogyáshoz is.

A hüvelyes zöldségek azért tiltottak a paleolit étrendben, mert lektineket tartalmaznak. A lektinek nagyobb mennyiségben fogyasztva valóban problémákat okozhatnak, de szerencsére a hüvelyesek megfelelő elkészítésével (áztatás és főzés), azok lektintartalma minimálisra csökkenthető. Véleményem szerint, a hüvelyes zöldségek az egészséges étrend részét képezhetik, de elhagyásukkal sincs probléma. Irritábilis bél szindrómában például kifejezetten panaszt szoktak okozni, ezért IBS-ben nem ajánlottak.

A tejtermékek étrendi szerepéről nincs konszenzus a táplálkozástudományban. Az én álláspontom az, hogy a kérdés egyéni elbírálást igényel.

A paleolit diéta megfelelő PCOS-ben?

Rövid válasz: egy jól összeállított paleolit diéta megfelelő lehet PCOS-ben.

Hosszú válasz: vannak pro és kontra érvek, amiket érdemes átgondolni.
A paleolit diéta azon javaslata, hogy fogyassz természetes, teljes értékű élelmiszereket, nagyon jó tanács. A probléma csak az, hogy mivel ez az étrend nagyon divatossá vált, az élelmiszeripar is reagált az igényekre, és megjelentek a boltokban a paleo junk food-ok: paleo fagyik, paleo sütik és társaik… Ezeket senkinek nem ajánlom! Csak nézd meg az összetevők listáját, és biztos lehetsz benne, hogy a kőkorszakban nem ettek ilyet az emberek.

PCOS-szempontból mindenképpen érdemes számításba venni az étrend szénhidráttartalmát, hisz a legtöbb PCOS-es nő inzulinrezisztens. Nos, a paleolit diéta szénhidráttartalma a normál táplálkozáshoz képest alacsonyabb. Ez annak köszönhető, hogy a gabonák és a cukor teljesen ki van iktatva. Ez elvileg alacsonyabb szénhidrátbevitelhez vezethet. Ugyanakkor az édesburgonya például engedélyezett, ahogy a gyümölcsök is, ezért ha ezekből sokat eszel, mégiscsak össze fog jönni a magasabb szénhidrátbevitel, ami inzulinrezisztenciában nem ajánlott.

Ami még fontos, az a tejkérdés. Tudományos vizsgálatok és a tapasztalat is alátámasztja, hogy a tejtermékek fokozzák a pattanások, aknék létrejöttét, ami PCOS-ben alapból is gyakori tünet. A tejtermékek elhagyásával ezek a tünetek javíthatók, de ez egyénfüggő is. Ha valaki a paleolit diétán azt tapasztalja, hogy szebb lett a bőre, az többek között a tejtermékek elhagyásának is betudható.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy jól összeállított paleolit diéta nagyon is egészséges lehet. Egy ilyen étrend tartalmazz az alábbiakat:

  • Sok-sok alacsony szénhidráttartalmú zöldség
  • Némi alacsony szénhidráttartalmú gyümölcs
  • Olajos magvak (pl. dió, mandula)
  • Húsok (nagyon jó lenne, ha füvön nevelt állattól származna, de attól tartok, erre kevés embernek van lehetősége)
  • Halak
  • Tojás (ez is nagyon jó lenne szabadon tartott, nem gabonával etetett tyúkoktól, de sajnos ez sem adatik meg mindenkinek)
  • Egészséges zsiradékok (pl. extra szűz olívaolaj)

Egy ilyen étrend nagyon is egészséges, és inzulinrezisztenciában is megfelelhet, tehát alkalmas lehet PCOS-ben is, ugyanakkor nem mindenkinek szükségszerű a gabonák, tejtermékek és hüvelyesek teljes kiiktatása. Az étrend finomhangolását mindenképpen egyénre kell szabni!

Összefoglalás

A paleolit diéta alapelveinek többségét mindenkinek érdemes megfogadni. Néhány élelmiszer fogyaszthatóságának megítélése azonban egyéni elbírálást igényel, és nem mindenki számára kerülendő.

By |2018-12-03T13:18:24+00:002018, június 27|