Az orális fogamzásgátló tabletta az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer PCOS-ben. Ha még nem szeretnél babát, akkor nagy eséllyel fogja javasolni az orvos, hisz valóban segíthet a PCOS tüneteinek enyhítésében. Lehet azonban egy olyan mellékhatásuk is, ami negatív hatással lehet a szexuális életedre.

Fogamzásgátló hatása a libidóra

A felmérések szerint nem mindenki tapasztalja ezt a hatást, de a nők jelentős része számol be róla, hogy a fogamzásgátló tabletta elkezdése után csökkent a szex iránti érdeklődése. Vajon miért? Nos, a válasz valószínűleg a tabletta miatti hormonális változásoknak köszönhető.

A tabletta hatásai a hormonszintekre

A fogamzásgátló tabletták általános hatásmechanizmusa az, hogy gátolják az ovulációt, vagyis a tüszőrepedést. Amíg szeded a tablettát, nem lehet tüszőrepedésed, ezért nem szabadulhat ki a petefészkekből érett petesejt, ami meg tudna termékenyülni. Így nem következhet be a teherbeesés.

A tabletta tehát gátolja a petefészkek normál működését. Ezzel nem csak az ovuláció gátlódik, hanem a petefészkek tesztoszterontermelése is. A tesztoszteron egy férfi nemi hormon, ami nőkben is termelődik, csak sokkal kisebb mennyiségben. A tesztoszteron fokozza a nemi vágyat. Mivel a fogamzásgátló tabletta csökkenti a tesztoszteronszintet, ezzel együtt a libidót is csökkenheti.

Normál női ciklus esetén a tesztoszteronszint a ciklus közepén, vagyis az ovuláció idején van csúcson. Emiatt az ovuláció környékén a nők általában fokozott szexuális étvággyal bírnak. Véleményem szerint, a női test tudatos tervezés eredménye, és nem véletlen, hogy éppen akkor a legnagyobb a libidó, amikor pont a legnagyobb esély van a teherbeesésre. Ha azonban fogamzásgátlót szedsz, nem lesz ovulációd, és nem fogod tapasztalni az azzal járó tesztoszteroncsúcsot és vágynövekedést sem.

Egy tudományos vizsgálat szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők SHBG szintje négyszer nagyobb volt, mint azoké a nőké, akik sosem szedtek fogamzásgátlót. Az SHBG a sex hormone-binding globulin rövidítése. Az SHBG képes megkötni a tesztoszteront, és ezzel csökkenti a szabad tesztoszteron szintjét.

A tabletta további mellékhatása lehet, hogy csökkentheti a hüvely nedvesedését. (Bár ezen nem nehéz segíteni.)

Fogamzásgátló tabletta pro-kontra

Tény, hogy vannak előnyök és hátrányok. Azt, hogy melyikből van több, mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Bár e cikk alapján, talán a párodat is érdemes bevonni a döntéshozatalba.

 


Felhasznált irodalom:

  1. Panzer C, Wise S, Fantini G, és mtsai. Impact of oral contraceptives on sex hormone-binding globulin and androgen levels: a retrospective study in women with sexual dysfunction. J Sex Med. 2006;3(1):104–113. doi:10.1111/j.1743-6109.2005.00198.x.