A legtöbb hagyományos köretnek igen magas a szénhidráttartalma, ezért inzulinrezisztenciában nem mindegyik ajánlható. E tekintetben nyugodtan lehetsz válogatós! Mivel tapasztalatom szerint, a köretekkel kapcsolatban elég sok tévhit kering a köztudatban, ebben a cikkben szeretnék leleplezni néhányat.
1. tévhit: A sült burgonya sokkal jobb, mint a főtt
Ez a vélemény azon alapul, hogy a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását. Ez tény és való, de ettől még nem feltétlenül kell a főtt burgonya helyett sült krumplit enni. Mivel most köretekről beszélünk, a burgonyát amúgy sem magában fogod enni, hanem feltehetőleg valamilyen húsétellel együtt. Tény, hogy a burgonya viszonylag gyorsan felszívódó szénhidrát, de ha hússal együtt fogyasztod, a húsban lévő fehérje és zsír lassítani fogja a felszívódását, szóval ebből a célból nem szükséges sült krumplit enned.
2. tévhit: A basmati rizs sokkal jobb, mint a többi
Ez a vélemény azon alapul, hogy a basmati rizsnek a legalacsonyabb a glikémiás indexe a rizsfajták között. Ahogy ebben a cikkben már részletesen kifejtettem, a glikémiás indexnek számos hibája van, ezért nem javaslom, hogy csupán a GI alapján válaszd meg az ételeket.
Az egyik legfőbb hibája az, hogy nem veszi figyelembe a szénhidráttartalmat. Ezért is fejlesztettek ki egy másik mérőszámot, a glikémiás terhelést (GL=Glycemic Load). A GL az elfogyasztott adagmennyiséget is figyelembe veszi, ezért sokkal jobb támpont az inzulinrezisztencia diétájához.
A basmati rizsnek valóban alacsonyabb a GI-je, mint a hagyományos rizsnek, de a GL-ben már nincs nagy különbség. A sima fehér rizsnek, a basmati rizsnek és a barna rizsnek is 20 fölött van a GL értéke, tehát mindegyiknek MAGAS.
A GI és GL mellett persze a tápanyagtartalmat sem árt figyelembe venni. E tekintetben pedig a barna rizs az egyértelmű győztes.
3. tévhit: A teljes kiőrlésű durum tészta nyugodtan fogyasztható
Ismét a glikémiás index okozza a zavart. Tény, hogy a durum tésztának alacsonyabb a GI-je, mint a hagyományos tésztáknak, és ha teljes kiőrlésű lisztből van, az még jobb, hisz az élelmi rostok is lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem okoz jelentős vércukorszint emelkedést! Mivel a tésztában nagyon sok a szénhidrát, egy adag tésztának meglehetősen magas a GL-je. Akár hagyományos tésztáról van szó, akár teljes kiőrlésű durum tésztáról, mindegyik jelentős hatással lehet a vércukor és inzulin szintedre.
A legjobb köret inzulinrezisztenciában
Ha inzulinrezisztens vagy, azt javaslom, NE burgonyát, rizst vagy tésztát fogyassz a húsos fogásod mellé. Glikémiás index ide vagy oda, bármilyen típust is választasz, a szénhidráttartalom akkor is sok lesz bennük. Sokkal-sokkal jobban jársz a ZÖLDSÉGKÖRETTEL. Legyen az nyers saláta, főtt, párolt vagy sült zöldség, számos előnyük van a keményítőben gazdag köretekkel szemben:
- Sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak
- Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és élelmi rostokkal
- Nagyszerű antioxidáns források, ezért gyulladásellenes hatásúak
- Könnyen és gyorsan elkészíthetőek
- Nagyon finomak!
Ha inzulinrezisztenciád van, a zöldségkörettel nyersz a legtöbbet.
Íme, néhány zöldségféle, amit már fel is írhatsz a bevásárló listádra:
- Cukkini
- Paprika
- Paradicsom
- Karfiol
- Brokkoli
- Zöldbab
- Spenót
- Jégsaláta
- Káposzta
- Gomba
- Spárga
- Padlizsán
A legfinomabb íz érdekében társítsd őket egészséges zsiradékokkal! Javaslom az extra szűz olívaolajat.
A zöldségköret egyszerű, gyorsan elkészíthető, finom és egészséges. Inzulinrezisztenciában a legjobb választás.
Váljék egészségedre!