Ebből a cikkből megtudhatod, milyen inzulintermelési mintázat esetén vagy kifejezetten veszélyeztetett a cukorbetegség kialakulása szempontjából.

Mit jelent az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia lényegében annyit jelent, hogy a sejtek ellenállóvá (rezisztenssé) válnak az inzulin hatásával szemben, ezért a szervezetnek a normálisnál több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a vércukorszintet a megfelelő tartományban tudja tartani.

Az inzulinrezisztencia a PCOS egyik gyakori velejárója, ezért PCOS esetén az orvosok gyakran küldik el a páciensüket OGTT vizsgálatra. Az OGTT az orális glükóz tolerancia teszt rövidítése, magyarul cukorterheléses vizsgálatnak is hívják. A vizsgálat során éhgyomorra el kell fogyasztani egy cukoroldatot, ami 75 gramm glükózt tartalmaz. Ezt megelőzően, majd ezt követően meghatározott időközönként vért vesznek a pácienstől, melyből megállapítják a vércukor és inzulin értékeket.

OGTT értékelése

Az inzulinrezisztencia megállapításához sajnos nincsenek elfogadott referencia tartományok, ezért az OGTT értékelése nagyban függ az adott orvos véleményétől. Korábban már írtam egy cikket arról, hogy melyek a leggyakrabban használt határértékek, ha érdekel itt tudod elolvasni. Ezúttal azonban nem a határértékekről, hanem a mintázatokról lesz szó.

Így ábrázold az eredményedet

A vércukor és inzulin értékeidet ábrázold koordináta rendszerben, ahol a vízszintes tengely az időt jelöli (pl. 0. perc, 30. perc, 120. perc), a függőleges tengely pedig az egyik ábrán az inzulinszintet, a másik ábrán pedig a vércukorszintet. Jelöld meg az értékeidet, majd kösd össze a különböző időpontok értékeit az alábbi példához hasonlóan.

A leggyakoribb inzulinszint mintázatok

A vércukorgörbe is fontos, de témánk szempontjából most elsősorban az inzulingörbével fogunk foglalkozni. Hayashi és munkatársai végeztek egy vizsgálatot, melyben 400 fő vett részt, akiket 10 vagy 11 évig követtek. A vizsgálat kezdetén a résztvevők OGTT-n vettek részt. A kutatók az OGTT eredmények elemzése alapján öt mintázati csoportot állapítottak meg, és arra voltak kíváncsiak, mely csoportnál alakul ki nagyobb eséllyel cukorbetegség a 10-11 éves követési időszak alatt.

Bemutatom az öt fő mintázatot, és nézd meg, a Te inzulingörbéd melyikre hasonlít a legjobban!

MINTÁZAT-1

Inzulincsúcs 30 percnél. A 60 perces inzulinszint nagyobb, mint a 120 perces.

MINTÁZAT-2

Inzulincsúcs 30 percnél. A 60 perces inzulinszint kisebb vagy egyenlő, mint a 120 perces.

MINTÁZAT-3

60 perces inzulincsúcs jellemzi.

MINTÁZAT-4

Inzulincsúcs 120 percnél. A 30 perces inzulinszint kisebb, mint a 60 perces.

MINTÁZAT-5

Inzulincsúcs 120 percnél. A 30 perces inzulinszint nagyobb vagy egyenlő, mint a 60 perces.

 

Az alábbi képek illusztrálják a mintázatokat. Az A-ábrán láthatók az inzulinszintek, a B-ábrán a vércukor szintek.

Mintázatok értékelése

Az inzulin elválasztásának normál fiziológiáját leginkább az első mintázat szemlélteti. Ezt jellemzi egy korai inzulincsúcs, ami hatékonyan lecsökkenti a vércukorszintet, ezért a későbbiekben már kevesebb inzulin is elegendő ahhoz, hogy a vércukorszint a megfelelő tartományba süllyedjen.

A cukorbetegség legnagyobb rizikójával azok rendelkeznek, akiknek a 4. vagy 5. mintázathoz hasonló az OGTT eredménye. Ezeknél a mintázatoknál nincs korai inzulincsúcs, az inzulinszint megemelkedése elhúzódó, ezért a vércukorszint is csak később tud lecsökkenni.

A fent idézet vizsgálatban azok körében alakult ki legnagyobb számban cukorbetegség a 10-11 éves követési időszak alatt, akik a 4. vagy 5. csoportba tartoztak. Érdekesség, hogy azok, akinél a cukorbetegség családi halmozódást mutatott, jellemzően a 4. csoporthoz tartoztak.

Mit kezdjünk ezzel a tudással?

Ha az OGTT mintázatod a 4. vagy 5. mintához hasonlít, azt javaslom, vedd nagyon komolyan az állapotodat! A cukorbetegség megelőzhető, de ehhez változtatnod kell az életmódodon. Szükséged lesz egy szénhidrátcsökkentett egészséges étrendre, és persze a rendszeres testmozgás sem maradhat el.

További segítség személyesen vagy a PCOS Online Tanfolyamon.

 


Felhasznált irodalom:

  1. Hayashi T, Boyko EJ, Sato KK, és mtsai. Patterns of insulin concentration during the OGTT predict the risk of type 2 diabetes in Japanese Americans. Diabetes Care. 2013;36(5):1229–1235. doi:10.2337/dc12-0246.