Így diagnosztizálhatják félre a PCOS-t

Bár a menstruáció elmaradása a policisztás ovárium szindróma egyik tipikus tünete, fontos tudni, hogy más is állhat a menses hiányának háttérben. Mivel a helyes diagnózis a sikeres terápia alapfeltétele, érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen egyéb kórállapotok téveszthetők össze a PCOS-sel.

PCOS diagnózisa

A jelenleg elfogadott konszenzus szerint a PCOS diagnózisának felállításához legalább három tünetnek kell jelen lennie az alábbiakból:

 1. Menstruációs problémák: legalább fél évig nincs menstruáció (amenorrhea) vagy a ciklus több, mint 35 napig tart (oligomenorrhea)
 2. Magas androgénszint fizikai vagy laboratóriumi jelei (magas tesztoszteron vagy DHEA-S szint)
 3. Ciszták a petefészekben: minimum 25 darab 2-9 mm-es follikulus jelenléte vagy a petefészek mérete több, mint 10 cm3.

De ha legalább két tünet jelen van a fentiekből, attól még nem biztos, hogy PCOS-ről van szó! Szükség van differenciáldiagnózisra is, ami azt jelenti, hogy ki kell zárni az egyéb szóba jöhető betegségeket.

Több olyan kórkép is van, melynek hasonló tünete lehet a PCOS-hez, de ebben a cikkben most egyet szeretnék közelebbről bemutatni. Ez a hipotalamikus amenorrhea.

Mi az a hipotalamikus amenorrhea?

Hipotalamikus amenorrheában a hipotalamusz alulműködése miatt szűnik meg a menstruáció. A hipotalamusz több olyan hormont is termel, melyek befolyásolják a női nemi működést. Ilyen például az LH (sárgatest serkentő hormon) vagy az FSH (follikulus stimuláló hormon).

Míg az LH szintje PCOS-ben kifejezetten emelkedett szokott lenni, hipotalamikus amenorrheában szintje kifejezetten alacsony. Hipotalamikus amenorrheában az androgén szintek normálisak (sőt, akár túl alacsonyak is lehetnek), az ösztrogén szintje pedig általában alacsony.

Míg a PCOS pontos okát nem tudjuk, a hipotalamikus amenorrhea kiváltói az alábbiak lehetnek:

 • Nagyon alacsony testzsírszázalék (a BMI általában kisebb, mint 19 kg/m2)
 • Jelentős fogyás az utóbbi időszakban
 • Gyakori, intenzív testedzés
 • Szigorú diéta követése, alacsony energiabevitel
 • Magas stressz-szint

A fenti tényezők miatt a szervezet úgy dönt, ilyenkor nem érdemes gyermeket szülni. Nincs elég energia hozzá, túl alacsony szinten vannak a zsírraktárak és túl sok a stressz. A test lecsökkenti a reproduktív hormonok termelését, így megszűnik a peteérés és a női ciklus.

Ebből az érintett nő kezdetben csak annyit tapasztal, hogy nincs menstruációja. A menses hiányán kívül azonban több negatív hatása is van a fenti folyamatnak. A leggyakoribb tünetek a következők:

 • Idegesség, türelmetlenség
 • Alacsony libidó
 • Nedvesedés hiánya
 • Meddőség
 • Törékeny, gyenge köröm és haj
 • Emésztőrendszeri panaszok (pl. székrekedés)
 • Gyakori megbetegedés
 • Stressz-törés (= fáradásos csonttörés)

Hosszú távon a menstruáció hiánya csontritkuláshoz és fokozott szívbetegség rizikóhoz vezethet, ezért mindenképpen foglalkozni kell a problémával!

A PCOS félrediagnosztizálása

Mivel a hipotalamikus amenorrhea tünetei hasonlóak lehetnek a PCOS tüneteihez, nagyon fontos, hogy a kezelő orvos alaposan kivizsgálja a pácienst! Sajnos vannak olyan nők, akik kifejezetten soványak, nem menstruálnak, van néhány cisztájuk a petefészkükben, és rájuk húzzák a PCOS diagnózist, noha lehetséges, hogy valójában hipotalamikus amenorrheájuk van.

Ez igen komoly hiba, hisz ezek a nők azt a tanácsot kapják, hogy diétázzanak és mozogjanak többet, noha náluk épp az lehet a probléma kiváltója, hogy már most is túl sokat edzenek, és túl keveset esznek. Ezzel a tanáccsal csak tovább erősödik a kiváltó ok!

Hipotalamikus amennrhoa kezelése

Míg a legtöbb PCOS-es nő túlsúlyos vagy elhízott, hipotalamikus amenorrheában éppen a túlzott soványság okoz problémát. Számukra a kezelés fontos eleme az energiabevitel növelése, és szükség esetén az edzés intenzitásának csökkentése. Mivel ezek a nők általában szigorú diétát követnek, rá kell venni őket, hogy egy kicsit lazítsanak rajta. A szervezetüknek több energiára van szüksége ahhoz, hogy újra beindítsa a női nemi működést.

Fontos, hogy a fogamzásgátló tabletta ez esetben sem oldja meg a valódi okokat, csupán elfedi a tüneteket. A hipotalamikus amenorrhea kezelésében is az életmód megváltoztatása adhat valódi megoldást. El kell látni a szervezetet elegendő és jó minőségű táplálékkal, és csökkenteni kell a stressz-szintet. Így általában hat hónap alatt visszaállítható a menstruáció.

Légy résen!

Ne hagyd, hogy a doki lerázzon egy könnyedén kimondott PCOS diagnózissal! Fontos, hogy alaposan vizsgáljon ki, és mindenképpen nézzen hormonszinteket is. Ha erre nem hajlandó, talán jobban jársz, ha felkeresel egy másik orvost. Az egészség az egyik legnagyobb értékünk, érdemes tenni érte!

 

 


Felhasznált forrás:

PCOS, Hypothalamic Amenorrhea, or Both?

By |2018-12-03T15:08:58+00:002017, november 24|