Francia kutatók egy nagyon érdekes tanulmányt publikáltak a napokban, mely segíthet megtalálni a választ a PCOS kialakulásának okára, sőt a kezeléshez is ígéretes alapot adhat. Ebben a cikkben bemutatom az eredményeket.

A humán vizsgálat

Egy francia kutatócsoport az anti-müllerian hormon (AMH) szintjét vizsgálták PCOS-ben. (Ha nem tudod, mi az az AMH, kattints ide!) Azt már eddig is tudtuk, hogy nem-terhes PCOS-es nőkben lényegesen magasabb az AMH szint, általában a normál érték két-háromszorosa. A termékenységi problémák súlyossága pozitívan korrelál az AMH szinttel.

A vizsgálatban 66 PCOS-es és 63 nem-PCOS-es várandós nő AMH-szintjét hasonlították össze. Normál esetben a terhesség alatt az AMH-szint jelentősen lecsökken. A kutatók azonban azt találták, hogy PCOS-es nőknél az AMH-szint a várandósság alatt is szignifikánsan magasabb marad.

A kutatók azt feltételezték, hogy a terhesség alatti magasabb AMH-szint közrejátszhat abban, hogy az anya továbbadja a PCOS-t a leány magzatnak. Ennek bizonyítására egér kísérletet végeztek.

Az egér vizsgálat

Az egerek egyik csoportjának a terhesség ideje alatt AMH-injekciót adtak, ezzel modellezve a PCOS-es nők terhességét. A másik csoport volt a kontroll, ők hatóanyag nélküli injekciót kaptak.

Eredmény: az AMH-injekcióval kezelt egereknek jelentősen megemelkedett a tesztoszteron-szintje, és kialakult náluk a PCOS-fenotípus. Ráadásul, a későbbiekben a nőstény utódoknál is kialakultak a PCOS-re jellemző tünetek, mint például az ovulációs és termékenységi problémák.

Megoldás?

A kutatók azzal is kísérleteztek, hogy mi történik, ha az AMH-injekcióval kezelt egereknek GnRH-antagonista szert (cetrorelix) is adnak. Az eredmények nagyon biztatóak: a GnRH-val kezelt egerek utódainál nem alakultak ki a PCOS-re jellemző problémák, tehát ezzel képesek voltak megelőzni a PCOS kialakulását.

Következtetések

Ezen vizsgálatok szerint a PCOS kialakulásában meghatározó szerepe lehet a magzati életnek. Valószínűleg a várandósság alatti magasabb AMH-szint közrejátszik a PCOS kialakulásában. Szerencsére arra is vannak biztató eredmények, hogy GnRH-antagonista kezeléssel ezt meg lehet előzni. A kutatócsoport még idén el akarja kezdeni a humán vizsgálatokat. Az előzetes feltételezések szerint, ez a kezelés ígéretes lehet a PCOS-es nők ovulációjának helyreállításában és a termékenységük fokozásában is.

Reméljük, a további vizsgálatok is kedvező eredményekkel járnak, és ezzel új terápiás lehetőség nyílik meg a PCOS kezelésére!

 

További hasznos információkért kövesd a PCOS & Egészség facebook oldalát!

 


Felhasznált irodalom:

Tata B, Mimouni NEH, Barbotin A-L, és mtsai. Elevated prenatal anti-Müllerian hormone reprograms the fetus and induces polycystic ovary syndrome in adulthood. Nat Med. 2018. doi:10.1038/s41591-018-0035-5.