Hogyan változik a PCOS a korral?

Mivel a policisztás ovárium szindróma nem csupán egy termékenységi probléma, sajnos a menopauza után sem múlik el teljesen. De nagy kérdés, hogy hogyan változik a betegség az idő előrehaladtával. Rosszabbodik vagy javul? Ebből a cikkből megtudhatod, mire számíthatsz.

 

Hormonális változások

Úgy tűnik, a nemi hormonok szintjében a kor előrehaladtával némi javulás történik. Egy vizsgálat szerint a tesztoszteronszint 61 éves korra fokozatosan lecsökken a normál szintre. A DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát) szintje szintén csökken, de csak kb. a menopauza után 20 évvel éri el a normál szintet. Az FSH (follikulus stimuláló hormon) szintje a menopauza után is alacsonyabb a nem-PCOS-es nők szintjénél.

Általános megfigyelés, hogy PCOS-es nőknél a kor előrehaladtával a menstruáció rendszeresebbé szokott válni, mivel csökken az androgén hormonok szintje. Jó hír, hogy ez már jóval a menopauza előtt bekövetkezik, így egy középkorú PCOS-es nő nagyobb eséllyel eshet teherbe.

 

Menopauza tünetei

A menopauza tipikus tünetei közül a hőhullámok és az izzadás kevésbé jellemző a PCOS-es nőkre, mint a betegséggel nem rendelkező nőkre. Rossz hír viszont, hogy a férfias jellegű szőrnövekedés és a kopaszodás a menopauza után általában fokozódik.

 

Anyagcsere-változások

PCOS-es nőkre jellemző a magasabb inzulinszint, magasabb CRP-szint (C-rekatív protein, gyulladást jelző mediátor) és a diszlipidémia (magas trigliceridszint, alacsony HDL-szint). Sajnos ezek a menopauza után sem javulnak, sőt akár rosszabbodhatnak is. Ez főképp elhízott PCOS-es nőket veszélyezteti, akiknél sokkal nagyobb a diabetes és a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Amennyiben sikerül fenntartani a normál testtömeget, a betegségek rizikója jelentősen csökken.

 

Összefoglalás

  • A policisztás ovárium szindróma nem szűnik meg a menopauzával
  • A PCOS-es nők a menopauza után is különböznek a nem-PCOS-es nőktől a hormonszintek tekintetében
  • A hirsutismus (férfias szőrnövekedés) és kopaszodás a menopauza után általában rosszabbodik
  • A metabolikus paraméterek rosszabbodása leginkább a túlsúlyos nőket veszélyezteti. Náluk fokozott a diabetes és a szívbetegségek rizikója.

 

A fenti megállapítások tudományos vizsgálatokon alapulnak, de mivel minden ember más, nem lehet általánosítani. Minden esetre, az biztos, hogy az egészséges életmódnak és a normál testtömeg megőrzésének a menopauza után is rendkívül fontos szerepe van.

 

 


Felhasznált forrás: What Happens to Women with PCOS as they Age?

By |2018-12-03T15:38:07+00:002017, július 24|