Erre a kérdésre most nem én fogok válaszolni, hanem egy termékenységi specialista orvos, akinek már több évtized tapasztalata van. A cikket egy interjú alapján írtam meg, amit itt tudsz megnézni angolul. Az interjú Dr. Michael D. Fox orvossal készült, aki egy olyan étrendi megközelítést alkalmaz a pácienseinél nagy sikerrel, amit hazánkban még kevesen ismernek.

Az interjú

Nem írom le az egész videó szövegét, mert az nagyon hosszú lenne, csak a legfontosabb részeket emelem ki (a teljes interjút itt találod: How to eat to get pregnant?).

Az 1990-es évek vége felé ismerték fel, hogy a magas inzulin szintnek nagyon fontos szerepe van az ovulációs rendellenességekben. Mivel az inzulintermelés elsődleges kiváltói a szénhidrátok, kézenfekvő volt, hogy a szénhidrátbevitelt csökkenteni kell ezeknél a pácienseknél. Kezdetben a South Beach Diétával próbálkoztak, ami némelyeknek valóban segített, de nem mindenkinek. 2004-től folyamatosan finomították az étrendi ajánlásokat a páciensek visszajelzései és tapasztalatai alapján, és így fejlesztették ki a jelenlegi diétás megközelítést.

Policisztás ovárium szindróma esetén, a klinikán az első vonalbeli terápiájuk a dietoterápia és a metformin használata, amit általában termékenységi gyógyszerekkel is kiegészítenek.

Az a diéta, amivel a korábbiaknál sokkal jobb eredményeket érnek el a termékenységi problémákkal küzdő PCOS-es nőknél, az LCHF diéta, ami egy alacsony szénhidráttartalmú (Low-Carb) és magas zsírtartalmú (High-Fat) étrend.

Az alacsony szénhidráttartalom, és a magas zsírtartalom egyaránt fontos. Úgy tűnik, a magas zsírtartalom nagyszerűen kiegyensúlyozza a dolgokat. Ennek érdekében javasolják a vaj, tejszín, sajt, majonéz, olívaolaj, mogyoróvaj és a vörös húsok rendszeres fogyasztását.

Ez általában felveti azt a kérdést a páciensekben, hogy a sok zsír fogyasztása nem fog-e egyéb betegséget okozni náluk. Erre a válasz az, hogy nem. Számos tudományos vizsgálat eredményeiből is tudhatjuk, hogy az LCHF étrend hatására kifejezetten javulnak a metabolikus faktorok, és jelentős fogyás érhető el.

Dr. Fox tapasztalata szerint az LCHF étrend segítségével a teherbeesési arány megkétszereződött a páciensei körében, és az esetek többségében nincs is szükség mesterséges (in vitro) megtermékenyítésre.

Idézem: „In fact the patients that really stick to the nutritional program, usually are pregnant in one or two cycles with just simple oral drugs.”

Magyarul: azok a páciensek, akik valóban követik az étrendi programot, általában már 1-2 cikluson belül teherbe tudnak esni csupán egyszerű, szájon át szedhető gyógyszereket alkalmazva.

A klinikán van egy fal, ami tele van olyan kisbabák képével, akik a klinika segítségével fogantak. Dr. Fox szerint a „low carb” bébik száma már több ezer.

Felmerülhet a kérdés, hogy nem veszélyes-e egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú (egyes esetekben napi 15-20 gramm szénhidrátot tartalmazó) étrendet követni a terhesség alatt? Dr. Fox szerint nem, hisz az emberiség története során ez évmilliókon át történt így, hisz akkoriban alig ettek szénhidrátot a várandós anyák. Szerinte a szoptatás alatt sem veszélyes az LCHF étrend, sőt hasznos is, hisz az anyatej magas zsírtartalmú táplálék.

A tapasztalatok szerint az LCHF étrendet követő várandós nők sokkal kevesebbet híznak, és kevésbé tapasztalnak hányingert a terhesség alatt.

Dr. Fox szerint a terápiák sikerében kb. 80-90% szerepe van az LCHF étrendnek, és csupán 10-15% szerepe van a gyógyszereknek.

Ha a PCOS mellett más probléma nem áll fenn, Dr. Fox szerint a nők 95%-a képes teherbe esni IVF nélkül. Ez az arány az LCHF diéta nélkül csak kb. 40-50%.

 

Következtetések

Dr. Michael D. Fox tehát egy szigorú LCHF diétát javasol a PCOS-es pácienseinek, ami lényegében egy ketogén diétát jelent. A ketogén diéta hazánkban még nem olyan ismert, de külföldön már elég széles körben alkalmazzák. PCOS-ben kifejezetten hatásos lehet, de sajnos a terhesség alatti ketogén diéta hatásairól egyelőre nem áll rendelkezésünkre tudományos adat. Ez persze sokakat nem zavar, és külföldön nem ritka, hogy egy nő ketogén diétát követ a várandósság és a szoptatás időszakában is – az beszámolók szerint, gond nélkül.

Azzal, hogy megírtam ezt a cikket nem azt akarom mondani, hogy minden babára vágyó PCOS-es nőnek ezt az irányzatot javasolnám. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem szabad elutasítani egy étrendi irányzatot csak azért, mert szélsőségesen hangzik. Véleményem szerint, nyitottnak kell lenni, és meg kell nézni az eredményeket. A helyzet az, hogy tényleg sok PCOS-es nőnek segít a ketogén diéta.

Ha szkeptikus vagy (ami egyébként teljesen érthető, és helyénvaló!), ajánlom figyelmedbe ezt a Facebook csoportot: Keto Babies. Itt valódi esetekkel is megismerkedhetsz, és számos sikersztorit láthatsz.

Azt javaslom, hogy mielőtt teljesen elzárkóznál az LCHF/keto irányzattól, végezz egy kis kutatást a témában. Ha pedig úgy döntesz, kipróbálod ezt a diétát, szívesen segítek a beállításában. Jelentkezz be itt, és megbeszéljük a részleteket!