5 ok, amiért a fahéj hasznos lehet PCOS-ben

1. A fahéj csökkentheti az AMH-szintet

Egy kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban1 a PCOS-es nők egyik csoportja napi 500 mg metformint, a másik csoport 100 mg fahéjat kapott hat hónapon keresztül. Fél év alatt mindkét csoportnak jelentősen csökkent az anti-Müllerian hormon szintje. Mivel az AMH szintje gyakran emelkedett PCOS-ben, jó tudni, hogy egy természetes étrendkiegészítő is segíthet a csökkentésében.

2. A fahéj segíthet a menstruáció rendszerezésében

Egy szintén hat hónapos vizsgálatban1 a PCOS-es nők egyik csoportja napi 1,5 g fahéj étrendkiegészítőt, a másik csoport placebót, vagyis hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát kapott. A vizsgálat végére a fahéjat kapó nőknek rendszeresebbé vált a menstruációja, míg a placebó csoportnál nem történt változás.

3. A fahéj segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében

Az inzulinrezisztencia a PCOS egyik központi problémája, ezért az orvosok gyakran javasolnak metformint, mely segít az inzulinérzékenység fokozásában. Bár ez a gyógyszer valóban hatékony, a mellékhatásai miatt nem mindenki tolerálja. Jó hír, hogy a fahéj is segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében. Egy kisebb, randomizált vizsgálatban2 a nyolc héten át fahéjat kapó nőknek jelentősen javult az inzulinérzékenysége.

4. A fahéj segíthet a vércukorszint csökkentésében

Egy vizsgálatban3 79 kettes típusú cukorbeteg felnőtt vett részt, akik naponta háromszor kaptak vagy placebót vagy fahéjkapszulát négy hónapon keresztül. A fahéjat kapó csoport összesen napi 3g őrölt fahéjnak megfelelő mennyiségű fahéj étrendkiegészítőt kapott. A vizsgálat végére a fahéj-csoport éhomi vércukorszintje szignifikánsan csökkent.

5. A fahéj segíthet a vérzsírszintek csökkentésében

Khan és munkatársai vizsgálatában4 kettes típusú cukorbeteg nőknek és férfiaknak adtak 40 napon keresztül különböző dózisú fahéjkapszulát (1, 3 vagy 6 g/nap) vagy placebót. Az eredmények szerint a fahéj nemcsak a vércukor, de az LDL- és triglicerid szintekre is kedvező hatással volt. Mivel a magas vérzsírszint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, a fahéj talán segíthet ezen betegségek megelőzésében is.

 

Hogyan működik?

A fahéj fokozza az inzulin receptorok foszforilációját, ami jobb inzulinérzékenységhez vezet. Az inzulincsökkentő hatáshoz az is hozzájárulhat, hogy a fahéj lassítja a gyomor ürülését, ezért a táplálékból származó szénhidrátok  lassabban szívódnak fel, és mérsékeltebb vércukorszint emelkedést okoznak.

Vannak mellékhatásai?

Mivel a fahéj csökkenti a vércukorszintet, más vércukorcsökkentő gyógyszerrel együtt szedve hypoglikémiát (=alacsony vércukorszint) okozhat.

Mennyit érdemes fogyasztani?

Ahhoz, hogy jelentős hatáshoz vezessen, napi 1-2 teáskanál őrölt fahéjat (maximum 6g) javasolt fogyasztani. Természetesen fahéj étrendkiegészítő kapszulával könnyebb a bevitel.

Ha nagyobb dózisban és rendszeresen akarod fogyasztani, akkor keresd a Ceylon fahéjat! (A Cassia fahéj olcsóbb, de nagyobb arányban tartalmaz kumarint, ami nagy dózisban máj- és vesekárosító, valamint vérhígító hatású lehet.)

Fahéj a mindennapokban

Kár lenne csupán Karácsonykor elővenni ezt az illatos és ízletes fűszert! Íme, néhány ötlet, hogyan használhatod a fahéjat a mindennapokban:

 • Ízesítsd vele a kávét!
 • Keverd bele a zabkásába vagy müzlibe!
 • Szeletelj fel egy almát, adj hozzá egy maroknyi diót, és szórd meg az egészet fahéjjal!
 • Próbálj ki egy fahéjas fűszerezésű sült hús receptet!
 • Süss egy egészséges almás pitét – természetesen fahéjjal ízesítve!
 • Igyál egy csésze fahéjteát!

Váljék egészségedre! 🙂


Felhasznált források:

 1. Wiweko, B. & Susanto, C. A. The Effect of Metformin and Cinnamon on Serum Anti-Mullerian Hormone in Women Having PCOS: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial. J. Hum. Reprod. Sci. 10, 31–36 (2017).
 2. Wang, J. G. és mtsai. The effect of cinnamon extract on insulin resistance parameters in polycystic ovary syndrome: a pilot study. Fertil. Steril. 88, 240–243 (2007).
 3. Mang, B. és mtsai. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur. J. Clin. Invest. 36, 340–344 (2006).
 4. Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N. & Anderson, R. A. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care 26, 3215–3218 (2003).
 5. Spice up your eating: Cinnamon and PCOS
By |2018-12-17T11:44:42+00:002017, november 29|