4 nappal ezelőtt készítettem egy tesztet, ami a PCOS-sel kapcsolatos ismereteket méri fel. Azóta már 84-en kitöltötték, és az eredmények igencsak megleptek. Azt hiszem, nagyon nagy szükség lenne több olyan fórumra, ahol a PCOS-sel diagnosztizált nők hiteles információhoz juthatnak. Talán ez a cikk is segíthet benne…

Miről szólt a teszt?

A tesztet a PCOS Online Tanfolyam anyaga alapján készítettem, és összesen 17 kérdést tartalmaz. Igyekeztem egy viszonylag könnyű feladatsort összeállítani, de az eredmények alapján úgy tűnik, ez nem sikerült.

Azt el kell ismernem, hogy az értékelés meglehetősen szigorú volt, mivel azoknál a kérdéseknél, ahol több helyes válasz is volt, csak azok kaphattak pontot, akik az összes helyes választ megjelölték. (Sajnos, csak így lehetett beállítani a Google űrlapon). Sejtettem, hogy nem sok maximális pontszám lesz, de azért arra nem számítottam, hogy ilyen rossz eredmények fognak születni…

Az eredmények

Az eddigi eredmények alapján az átlag pontszám 7,5 pont a 17-ből. Ha a tipikus értékelési határokat vesszük, a kettes érdemjegy az 50%-os eredménytől jár, esetünkben 8,5 ponttól. Ez alapján a kitöltők 69%-a megbukott volna a vizsgán.

Min buktak el a kitöltők?

A többség számos kérdést elhibázott, de itt most csak néhányat szeretnék kiemelni. Azokat a kérdéseket szeretném röviden tárgyalni, amire nagyon sokan rossz választ adtak. (Ha Te is szeretnéd kitölteni a tesztet, kattints ide, mielőtt tovább olvasol.)

1. Melyek lehetnek a PCOS tünetei?

Itt mind a négy opció helyes volt, tehát a következők:

  • Menstruációs problémák: PCOS-ben igen gyakori a rendszertelen menstruáció, de az is előfordul, hogy nincs menzesz.
  • Hajhullás: hormonális okok miatt a PCOS gyakran jár hajhullással, sőt akár férfias jellegű kopaszodással is (a magas tesztoszteron szint miatt).
  • Acanthosis nigricans: a bőr sötét barnás elszíneződését jelenti. Pl. a hónaljban vagy a nyakon látható. Az inzulinrezisztencia egyik tünete lehet, ezért érdemes vele tisztában lenni!
  • Hízás: az inzulinrezisztencia miatti magas inzulinszint nagyon gyakran okoz hízást, hisz az inzulin fokozza a zsírraktározást.

2. Mikor a legjobb az inzulinérzékenység?

Lehetséges válaszok: reggel, délben, este, egy 60 perces intenzív edzés után

Erre a kérdésre nagyon sokféle válasz érkezett. A többség arra szavazott, hogy reggel vagy délben a legjobb az inzulinérzékenység. Ez az egyik olyan téma, amiről nagyon sok tévhit kering a köztudatban. (Az inzulin napszakos ingadozásáról itt írtam részletesebben.)

A helyes válasz: egy 60 perces intenzív edzés után. Mivel az izommunka során a szervezet felhasználja az izmokban tárolt glikogént (raktározott cukor), a szervezet arra törekszik, hogy ezeket a raktárakat minél rövidebb időn belül feltöltse. Ennek érdekében az edzés utáni kb. 1 órán belül a glikogén-szintetáz nevű enzim aktivitása kifejezetten megnövekszik. Ha edzés után fogyasztasz szénhidrátot, a felszívódó cukor egyenesen az izomsejtekhez fog jutni, és a glikogén raktárak feltöltését fogja szolgálni. Ebben az időszakban tehát nagyszerű az inzulinérzékenység. Az izmok szivacsként veszik fel a vérből a glükózt.

3. Mikor a legrosszabb az inzulinérzékenység?

Lehetséges válaszok: reggel, délben, este.

A többség szerint reggel a legrosszabb az inzulinérzékenység. Ez a vélekedés széles körben elterjedt, de hibás. A tudományos vizsgálatok szerint az inzulinérzékenység este a legrosszabb. (Részletesebb kifejtés és hivatkozások itt.)

4. Igaz vagy hamis? Inzulinrezisztencia esetén napi 160 gramm szénhidrátot kell enni.

A kitöltők 72%-a szerint ez az állítás igaz. Nagy tévedés! Nem igaz az, hogy inzulinrezisztencia esetén napi 160 gramm szénhidrátot kell enni! Nagyon sajnálom, hogy ez a tévhit, ennyire elterjedt. Valójában az étrend ideális szénhidráttartalmát mindig egyénre kell szabni. Az inzulinrezisztencia étrendje mindenképpen csökkentett szénhidráttartalmú, de az már egyáltalán nem biztos, hogy 160 grammra kell lecsökkenteni. Könnyen lehet, hogy valakinek ennél jóval kevesebb szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy kellő fogyást és állapotjavulást érhessen el.

5. Igaz vagy hamis? Az agy megfelelő működéséhez legalább napi 120 gramm szénhidrátot kell enni.

Ismét a kitöltők 72%-a vélekedett úgy, hogy ez az állítás igaz. Tévedtek. Az állítás hamis. Az agy még nagyon-nagyon alacsony szénhidrátbevitel mellett is kiválóan üzemel. Egy szigorú ketogén diéta napi 25-30 gramm szénhidrátot tartalmaz, és mégsem okoz problémát az agynak. Hogy miért? Azért, mert alacsony szénhidrátbevitel (vagy böjt) mellett a szervezet átáll a ketózisra, mely során a sejtek jelentős része ketontestekből fog energiát nyerni, a glükóz helyett. Erre az agyunk is képes. A ketogén diétán tehát az agyunk sokkal kevesebb cukrot fog használni. Egyébként a glükózt a szervezetünk elő is tudja állítani, tehát ha napi nulla gramm szénhidrátot eszel, akkor sem lesz nulla a vércukorszinted, mert a szervezet a saját glükóztermelésével is képes azt stabil szinten tartani.

6. Mely tápanyag(ok) hatására emelkedik meg az inzulinszint?

Lehetséges válaszok: fehérjék, szénhidrátok, zsírok.

A 84 kitöltőből csupán hárman adtak helyes választ erre a kérdésre. A többség csak a szénhidrátokat jelölte meg, de a helyes válasz az, hogy a szénhidrátok és a fehérjék is okoznak inzulinszint emelkedést. Úgy tűnik, ezt nagyon kevesen tudják. Az inzulin feladata nem csupán a vércukorszint csökkentése. A glükóz mellett az inzulin aminosavakat is bejuttat a sejtekbe. Anabolikus hatású hormon. Az inzulinszinted akkor is meg fog emelkedni, ha húst vagy tojást eszel, noha ezekben nincs is számottevő szénhidrát. Az inzulinszint mégis meg fog emelkedni, nem a szénhidrátok, hanem a fehérjék miatt. Egyedül a színtiszta zsír az, ami nem vált ki inzulinválaszt.

7. Melyik mozgásforma ajánlott PCOS-ben?

Lehetséges válaszok: kardio edzés, erősítő edzés, magas intenzitású intervall edzés, vagy mind a három.

A helyes válasz az, hogy mind a három.  A legtöbb szavazatot a kardio edzés kapta, a legkevesebbet pedig az erősítő edzés. Ha PCOS-ed van, és nem végzel erősítő edzést, nagyon sokat vesztesz. Az erősítő edzés rendkívül hatásos módja az inzulinérzékenység fokozásának, és az alakformálásnak is. Kár lenne kihagyni! Egy igazán jó edzésterv mind a három felsorolt elemet tartalmazza.

Hol találsz további infót?

Ha szeretnéd fejleszteni a tudásod, ajánlom figyelmedbe a PCOS Online Tanfolyamot. A tanfolyamon tanulhatsz a PCOS élettanáról is, de legnagyobb részt a PCOS kezeléséről lesz szó (fő hangsúly a diétán és a mozgáson). További információ és jelentkezés itt: PCOS Online Tanfolyam.