A metformin az egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a PCOS gyógyszeres kezelésében. Metfomint tartalmaznak például a Meforal és a Merckformin nevű gyógyszerek, melyeket előszeretettel írják fel az orvosok, ha a cukorterheléses vizsgálat eredménye inzulinrezisztenciát jelez. Ebben a cikkben bemutatom, milyen negatív következményei lehetnek a metformin alkalmazásának.

A dietetikai tanácsadásaim alapján az a tapasztalatom, hogy az orvosok sokkal gyakrabban javasolnak metformin kezelést, mint az indokolt lenne. Mivel egyesek nagyon szigorú határértékeket használnak az inzulinrezisztencia diagnosztizálásához (ahogy itt már írtam róla), sokszor olyan esetekben is javasolják a metformin kezelést, amikor véleményem szerint az állapotot életmód-terápiával is kellő mértékben lehetne javítani.

Nem egy kliensem volt már, akinek egyáltalán nem volt vészes az OGTT eredménye, de az orvos mégis felírta neki a metformint. Én nem vagyok gyógyszerellenes, de úgy gondolom, hogy a PCOS első vonalbeli kezelésének az életmód-terápiát kellene választani. Az esetek nagy részében az életmódváltás, a megfelelő, egyénre szabott (!) étrend és a rendszeres testmozgás beépítése rengeteget tud javítani az állapoton. A súlyfelesleget le lehet adni, a vércukor és inzulin szinteket optimalizálni lehet, és ezek által a hormonszintek is javíthatók.

Ráadásul, mint minden gyógyszernek, úgy a metforminnak is vannak mellékhatásai. Néhány ezek közül jól ismert, de van egy új hír, ami nemrég derült ki. Kezdjük ezzel!

A várandósság alatti metforminszedés hatása

Bár én még azt tanultam az egyetemen, hogy a metformint terhesség alatt tilos szedni, mivel átjut a placentába. Ez a vélemény ma már megváltozott. A tudományos szakirodalom szerint a metforminnak nincs magzatkárosító hatása, és PCOS-ben akár előnyökkel is járhat a szedése a várandósság alatt. Egy friss tanulmány azonban felhívja a figyelmet egy hosszabb távú lehetséges káros hatásra. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban jelent meg.

A cikk két randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat 4 éves követéses adatait mutatta be. Összesen 182 gyermek vett részt a vizsgálatban, egyik részüknél a PCOS-sel diagnosztizált anya metformint szedett a terhesség alatt (napi 1700 vagy 2000 mg-ot), míg a másik részüknél placebót (hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert). Utóbbi volt a kontroll csoport.

Az anyákat már a terhességük elejétől figyelemmel kísérték egészen a megszületett gyermek 4. életévéig. Bár a két csoport között nem volt szignifikáns különbség sem a terhesség kezdetén, sem a születéskor, a születés utáni 6. hónapban elkezdtek megjelenni a különbségek a gyermekek testsúlyában.

Mire elérték a négyéves kort, a metforminnal kezelt anyák gyermekei között szignifikánsan több volt a túlsúlyos és elhízott, mint a kontroll csoportnál. A várandósság alatti metformin kezelés közel kétszeresére növelte a túlsúly és elhízás gyakoriságát a négyéves gyermekek körében.

Úgy tűnik tehát, hogy bár a várandósság alatti metformin kezelés rövid távon általában nem okoz problémát, de hosszabb távon növelheti az elhízás kockázatát a gyermeknél. A jelenség oka egyelőre nem tisztázott. A PCOS-es nők várandósság alatti metformin kezelésének hosszú távú következményeinek felméréséhez további vizsgálatok szükségesek.

A metformin egyéb mellékhatásai

A metformin leggyakoribb mellékhatásai az emésztőrendszert érintik. Fő tünetek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, puffadás, gázosodás. Ezek a kellemtelen tünetek általában néhány hét alatt el szoktak múlni.

Egyesek a gyógyszerszedés során megváltozott ízérzést tapasztalhatnak. Ez a tünet 100-ból kevesebb, mint 10 embert érint.

Mivel a metformin csökkenti a B12-vitamin felszívódását, a metformin kezelés növeli a B12-vitaminhiány kialakulásának kockázatát. A B12-vitamin hiány súlyos vérszegénységhez vezethet, ezért a metformin mellé érdemes lehet B12-vitamin étrendkiegészítőt szedni – az orvos utasítása szerint.

A legritkább, de egyben legsúlyosabb mellékhatás a laktát acidózis, mely során a tejsav felhalmozódik a szervezetben, ami a vér túlsavasodásához vezet. A laktát acidózis tünetei: hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, álmosság, izomfájdalom, légzési nehézség, kóma. Ez egy életveszélyes állapot, ami sürgősségi kezelést igényel!

Szintén ritka mellékhatás, de előfordulhatnak bőrreakciók is. Például a bőr kipirulása, viszketése vagy csalánkiütés.

És a pozitív hatások?

A teljesség kedvéért arról is ejtek szót, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a metformin kezelésnek:

 • Vércukor és inzulin szint csökkentése
 • Magas vérnyomás csökkentése
 • Kedvezőbb koleszterinszint
 • Tesztoszteronszint csökkentése
 • Ovuláció elősegítése
 • Esetleg némi fogyás (ami betudható az emésztőrendszeri tüneteknek)

Tény, hogy ezek kedvező hatások, de mindezek elérhetők életmódváltással is. A megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás ugyanezekhez a pozitív eredményekhez vezethet, sőt a túlsúly csökkentésében sokkal-sokkal jobb hatásfokú.

Metforminnal vagy anélkül?

A döntés a Te kezedben van. Én a tudományos vizsgálatok és a tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy az életmód-terápiával nagyszerű eredményeket lehet elérni. Ha ez mégsem lenne elegendő, én az étrendkiegészítők használatát javasolnám, hisz ezek mégiscsak természetesebb készítmények, amelyeknek sokkal kevesebb mellékhatásuk van, mint a gyógyszereknek.

Ha az életmód-terápiában szeretnél segítséget kérni, kattints ide! Szívesen segítek a diétád és az edzésprogramod beállításában.

Az étrendkiegészítők vagy a gyógyszeres terápia kapcsán pedig kérdezz meg egy orvost!

 

 


Felhasznált források:

 1. Feng, L., Lin, X.-F., Wan, Z.-H., Hu, D. & Du, Y.-K. Efficacy of metformin on pregnancy complications in women with polycystic ovary syndrome: a meta-analysis. Gynecol. Endocrinol. 31, 833–839 (2015).
 2. Curi, D. D. G. és mtsai. Metformin versus lifestyle changes in treating women with polycystic ovary syndrome. Gynecol. Endocrinol. 28, 182–185 (2012).
 3. Kazerooni, T. & Dehghan-Kooshkghazi, M. Effects of metformin therapy on hyperandrogenism in women with polycystic ovarian syndrome. Gynecol. Endocrinol. 17, 51–56 (2003).
 4. Engen Hanem, L. G. és mtsai. Metformin use in PCOS pregnancies increases the risk of offspring overweight at 4 years of age; follow-up of two RCTs. J. Clin. Endocrinol. Metab. jc.2017-02419-jc.2017–02419 (2018).
 5. Metformin in Pregnancy May Increase Childhood Obesity Risk – Medscape – Feb 27, 2018.
 6. http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/metformin