A fogamzásgátló tabletta veszélyei PCOS-ben


Az orális fogamzásgátló tabletták régóta használatosak a PCOS kezelésében. Nagy előnyük, hogy rendszerezik a menstruációt és csökkentik az hiperandrogén tüneteket (pl. hajhullás, aknék), ezért az orvosok előszeretettel írják fel őket a policisztás ovárium szindrómával diagnosztizált pácienseiknek. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek a tabletták veszélyeket is rejtenek magukban!

Csak a tüneteket kezelik

Bár a fogamzásgátló tabletta szedésével a PCOS több tünete is enyhül, a valódi okokat nem orvosolják. Lehet, hogy amíg szeded őket, teljesen normálisnak tűnik a ciklusod, csökken a hajhullásod és kevésbé lesz pattanásos az arcod, de amint abbahagyod a szedést, újra szembesülhetsz a problémákkal. Ha tablettaszedés előtt nem volt mensesed, nagy valószínűséggel az abbahagyás után sem lesz. A probléma nem tűnt el, csak átmenetileg el lett fedve.

Veszélyek

  • Növelhetik az LDL- (“rossz koleszterin”) és trigliceridszitet
  • Növelhetik a C-reaktív protein szintjét (CRP), ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi
  • Fokozhatják az inzulinrezisztenciát
  • Növelhetik a vérnyomást
  • Növelik a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát
  • Növelik a trombózis kialakulásának kockázatát (egy mélyvénás trombózis akár halálhoz is vezethet!)
  • Néhányan a fogamzásgátló tabletta szedését követően jelentős hangulatváltozásról számolnak be

Alternatívák

PCOS-ben az elsődleges és legfontosabb kezelés az ÉLETMÓDVÁLTÁS – ezt semmilyen gyógyszer nem helyettesítheti. A megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás rendkívüli mértékben képes javítani az egészségi állapotot. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti az androgén hormonok szintjét, segít a fogyásban és a hormonszintek egyensúlyának visszaállításában, és fokozza a termékenységet.
Persze vannak esetek, amikor mindezt gyógyszeres terápiával is szükséges kiegészíteni. A leggyakrabban alkalmazott készítmény a metformin, ami egy inzulinérzékenység fokozó gyógyszer. Hatására csökken a vércukorszint, és javulhatnak a hormonszintek is. Egyeseknél néhány hónap metforminszedés után visszatér a menstruáció.
Ma már a metforminnak is van alternatívája: az inositol. Az inozitol bizonyítottan csökkenti az inzulinszintet, és hozzájárul a hormonális egyensúly visszaállításához. Nagy előnye, hogy nincsenek olyan mellékhatásai, mint a metforminnak.

Egyénre szabott terápia fontossága

Mivel a PCOS egy rendkívül sokoldalú szindróma, semmiképpen nem beszélhetünk sablon megoldásokról! Akár a diétáról, az ideális mozgásformáról vagy a gyógyszeres terápiáról van szó, mindig egyénre szabott stratégiában kell gondolkodni! Fontos, hogy a gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdésekben csakis orvossal egyeztetve dönts! Ez a cikk nem helyettesíti az orvosi konzultációt.


Felhasznált irodalom:

New risks of birth control pills for PCOS

By |2018-12-03T15:21:01+00:002017, november 7|