A bélflóra is közrejátszhat a PCOS kialakulásában?

A bél-mikrobióta vizsgálata nagyon érdekes tudományterületté vált az utóbbi években. Mivel körülbelül tízszer annyi baktérium él bennünk, mint ahány testi sejtünk van, nem meglepő, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak igen komoly hatása lehet az egészségünkre.

Azt már régóta tudjuk, hogy az elhízott és a sovány egyéneknek bélflórája között jelentős különbségek vannak. Állatkísérletekben az elhízott egerek bélflóráját széklet transzplantációval átvitték csíramentes (bélbaktériumokkal nem rendelkező), normál súlyú egerekbe, és ezek az egerek is meghíztak.

Humán vizsgálatokban is azt találták, hogy az elhízottaknál bizonyos baktériumfajok nagyobb arányban találhatók meg a bélben, míg mások kisebb arányban. A fogyással együtt a bél mikrobióta is változásokon megy át.

PCOS és bélflóra

Nemrég egy érdekes cikk jelent meg a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban. Thackray és munkatársai 73 PCOS-sel diagnosztizált nő bélflóráját vizsgálták, és hasonlították össze PCOS-sel nem rendelkező nőkével.

Az eredmények szerint a PCOS-es nők bélflórája lényegesen eltér a PCOS-sel nem rendelkező nők bélflórájától. Az előbbi csoportnál szignifikánsan kisebb volt a bélbaktériumok sokfélesége, vagyis kevesebb fajta baktérium volt a székletükben, mint az egészséges kontroll-csoportnak. Mivel a bélflóra diverzitása jellemző az egészséges, normál súlyú egyénekre, ez a változás egyáltalán nem kedvező PCOS-ben.

Az eredmények szerint a bélbaktériumok sokfélesége negatív összefüggésben áll a tesztoszteronszinttel és hirsutismussal (férfias típusú szőrösödés). Minél kisebb a bélben élő baktériumfajok száma, annál inkább jellemző a magas tesztoszteronszint, és annak külső megnyilvánulása, a férfias jellegű szőrösödés.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mindez hogyan használható fel a PCOS terápiájában, de az biztos, hogy érdemes további vizsgálatokat végezni ezen a területen. Addig is, úgy vélem, jó ötlet lehet olyan táplálkozási szokásokat beépíteni, melyek bizonyítottan kedvező hatással vannak a bélflóra alakulására.

 

Konkrét tippek az egészséges bélflórához

1. Fogyassz probiotikus élelmiszereket!

A következő élelmiszerek kiváló forrásai a kedvező hatású baktériumoknak: joghurt, kefir, savanyú káposzta, Kombucha. Léteznek probiotikum-tabletták is, de véleményem szerint a valódi élelmiszerekkel jobban jársz.

2. Fogyassz prebiotikumot tartalmazó élelmiszereket!

Míg probiotikumokkal kedvező hatású baktériumokat vihetsz be a szervezetedbe, prebiotikumokkal táplálhatod is őket. A prebiotikumok ugyanis olyan élelmiszer-összetevők, melyek a bélbaktériumok számára táplálékot jelentenek.

A prebiotikumok legjobb forrásai a rostban gazdag élelmiszerek. Bár az élelmi rostokat nem tudjuk megemészteni, a vastagbélben élő baktériumok képesek azokat lebontani, és így energiát tudnak nyerni belőlük. Ráadásul mindeközben rövid szénláncú zsírsavakat is termelnek, melyeknek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre (pl. gyulladásellenes hatás).

Ha az étrended bőségesen tartalmaz növényi élelmiszereket, például zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat és teljes értékű gabonákat, akkor biztosan elegendő prebiotikumot fogsz bevinni.

3. Kerüld a mesterséges édesítőszereket!

Egy korábbi cikkemben részletesen kifejtettem, hogy a mesterséges édesítőszerek kedvezőtlen hatásokat okoznak a bélflórában, ami közvetve inzulinrezisztenciához és hízáshoz vezethet. Részletesen ITT olvashatsz erről.

4. Alkoholt csak mértékkel!

Bár az alkalmankénti mértékletes alkoholfogyasztásnak kedvező hatása is lehet az egészségre (főleg ha jó minőségű vörösborról van szó), a túlzásba vitt italozás kedvezőtlenül hat a bélflórára. A mértékletesség ezúttal is nagyon fontos!

 

 


Felhasznált irodalom:

  1. Torres, P. J. és mtsai. Gut Microbial Diversity in Women with Polycystic Ovary Syndrome Correlates with Hyperandrogenism. J. Clin. Endocrinol. Metab. jc.2017-02153-jc.2017–02153 (2018).
  2. Million, M., Lagier, J. C., Yahav, D. & Paul, M. Gut bacterial microbiota and obesity. Clin. Microbiol. Infect. 19, 305–313 (2013).
By |2018-12-03T14:28:14+00:002018, január 29|