10 tényező, ami inzulinrezisztenciához vezethet

Az inzulinrezisztencia gyakran együtt jár a PCOS-sel, de PCOS-től függetlenül is igen gyakran kialakul, és a társadalmunk jelentős részét érinti. Ebben a cikkben bemutatok 10 tényezőt, ami inzulinrezisztenciához vezethet. Mint, a legtöbb betegség az inzulinrezisztencia is multifaktoriális, vagyis nem egy, hanem sok tényező együttes jelenléte vezet a kialakulásához. Ennek ellenére, hasznos lehet ismerni a közrejátszó tényezőket, hiszen ha ezek vezetnek az inzulinrezisztencia kialakulásához, megszüntetésük az inzulinérzékenység javulását eredményezi.

1. Stressz

Stressz hatására a mellékvesekéreg egy kortizol nevű hormont termel, ami aktiválja a „támadj vagy menekülj” reakciót. Hatására a vércukorszint megemelkedik, hogy az izmoknak legyen energiaforrása a támadáshoz/meneküléshez. A probléma csak az, hogy a 21. században a stresszt általában nem egy vadállat váltja ki, aki elől el kellene futni, hanem egészen más jellegű stimulusok, mint például egy konfliktus a munkahelyen, vagy egy váratlan nagy összegű számla. Ezekben az esetekben sem a támadás, sem a menekülés nem oldja meg a helyzetet, így nincs is szüksége az izmoknak a megemelkedett vércukorra.

A krónikusan magas kortizolszint az alábbi következményekhez vezethet:

  • Hasra lokalizálódó hízás
  • Idegesség, ingerlékenység
  • Alvási zavarok
  • Gyenge immunrendszer, gyakori megbetegedések
  • Magas vércukorszint
  • Inzulinrezisztencia

A vizsgálatok szerint a kortizolszint emelkedés után 4-6 órával alakul ki az inzulinrezisztencia, ami akár több, mint 16 órán keresztül fennállhat. Mivel nem ritka, hogy egy nap több stresszes szituáció is van, az újra meg újra megemelkedő kortizolszint jelentős inzulinrezisztenciához vezethet.

Úgy vélem, a mai világban ez egy jelentős faktor az inzulinrezisztencia kialakulásában, ezért aki szeretne egészséges maradni, annak mindenképpen figyelmet kell fordítania a stresszcsökkentésre. Az egyik legjobb módszer erre a rendszeres testmozgás, amivel nagyszerűen levezethető a feszültség, ráadásul még az inzulinérzékenységet is javítja.

2. Alváshiány

Ez a tényező az előzőhöz is kapcsolódik, hisz az alváshiány stresszt okoz. Nem elég, hogy egy álmatlan éjszaka után feszültebb és ingerlékenyebb leszel, még az étvágyad is nagyobb lesz, ráadásul éppen a zsírban és cukorban gazdag ételeket fogod megkívánni. A stresszcsökkentéshez az elegendő pihenés is hozzá tartozik. Ehhez legalább napi 7-8 órát kellene nyugodt, minőségi alvással töltened. Ez idő alatt a szervezeted regenerálódik, és feltöltődik. Ezt semmi mással nem lehet pótolni!

3. Dohányzás

A cigarettában lévő méreganyagok rendkívül káros hatással vannak a szervezetre. Ezek közül az egyik az, hogy krónikus gyulladást okoznak, ami inzulinrezisztenciához vezet. Az egészséges életmóddal semmiképpen nem egyeztethető össze a dohányzás. Azt javaslom, ha dohányzol, tedd le a cigit MOST! Ezzel nagyon sokat tehetsz az egészségedért.

4. D-vitamin hiány

Ahogy ebben a cikkben már írtam róla, a D-vitamin sokkal inkább hormonként viselkedik, mint vitaminként. Rengeteg feladata van a szervezetünkben, ezért hiánya sokféle negatív következménnyel járhat. Az egyik ilyen az inzulinrezisztencia. Mindenkinek azt javaslom, hogy legalább októbertől márciusig szedjen D-vitamint, hisz ebben az időszakban nincs elég napfény ahhoz, hogy a szervezetünkben elegendő D-vitamin termelődjön. Persze, aki nyáron sincs eleget a szabadban, annak akár egész évben szüksége lehet a D-vitamin kiegészítésre. Ha biztosra akarsz menni, nézesd meg a szérum D-vitamin szintedet, és egyeztess egy orvossal az eredményeket illetően!

5. Ülő életmód

Testmozgás hatására javul az inzulinérzékenység. Aki viszont szinte egész nap ül, és nem végez semmiféle testedzést, elmulasztja ezt a lehetőséget. Az ülő életmód elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet.

Megoldás: ha ülő munkát végzel, tudatosan törekedj rá, hogy legalább óránként egyszer felkelj a székből és mozogj egy kicsit! Munka előtt vagy után pedig szakíts időt intenzívebb edzésre is! Az egészség megőrzéséhez legalább heti 150 perc testmozgásra van szükség.

6. Cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend

Cukor, fehér kenyér, péksütemények, fehér rizs, tészták – ezek mind gyorsan felszívódó szénhidrátok, melyek az elfogyasztásuk után rövid időn belül magasra emelik a vércukor és inzulin szinteket. Ezt követően a vércukor meglehetősen hamar le is csökken, ezért gyorsan meg fogsz éhezni. Ha ismét valami gyors szénhidrátot eszel, ne csodálkozz, hogy az ördögi kör kezdődik elölről! Finomított szénhidrát → gyors vércukor emelkedés → magas inzulinszint → éhség… A cukorban és egyéb finomított szénhidrátban gazdag étrend elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet, aminek hosszú távon cukorbetegség lehet a következménye.

7. Elhízás – főleg a hasi

Egészségi szempontból a viscerális vagy zsigeri zsír a legveszélyesebb. A hasi szerveknél felhalmozódó zsír az, ami a leginkább inzulinrezisztenciához vezet. A tudományos vizsgálatok szerint az egyik leghatékonyabb módszer a hasi zsír csökkentésére a böjt. (A böjt egészségi hatásairól ebben az előadásban beszéltem.) A böjt egy egyszerű, olcsó és hatásos módszer az egészség fokozására. Bárkinek nem ajánlanám, de nagyon sok esetben hasznos eszköz lehet az egészség javításához, a fogyáshoz és az inzulinérzékenység javításához.

8. Magas omega-6 : omega-3 arány

Az étrendi zsírsavak megfelelő arányáról még mindig éles vita folyik a táplálkozástudományban. A tudomány mai állása szerint, a túl sok omega-6 zsírsav bevitele gyulladáskeltő hatást vált ki, ami hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Megoldás: csökkentsd az omega-6 beviteled, és növeld az omega-3 zsírsavak fogyasztását. A legjobb omega-3 források a tengeri halak. (Ha aggaszt a higanytartalmuk, nézd meg ezt a cikket!)

9. Kedvezőtlen bélflóra

A bélflórának nagyon fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében. A vastagbélben élő baktériumok befolyásolhatják a bél áteresztő képességét, és a szervezetben lévő gyulladást is. Az antibiotikumok és az egészségtelen étrend a bélflóra kedvezőtlen változásához vezethet, ami közrejátszhat az inzulinrezisztencia kialakulásában. A mesterséges édesítőszerek többet között azért is lehetnek károsak, mert kedvezőtlenül befolyásolják a bélflórát. (Erről bővebben itt olvashatsz.)

10. Genetika

Végül, de nem utolsó sorban, meg kell említenem, hogy a génjeid is befolyásolják, hogyan reagál a szervezeted a szénhidrátokra. Vannak, aki genetikai okokból hajlamosabbak az inzulinrezisztencia kialakulására, mint mások. Azt azonban kiemelném, hogy a genetikád nem a sorsod! Általában nem betegségeket örökölsz, csupán bizonyos betegségekre való fokozottabb hajlamot. Az azonban már az életmódodtól függ, hogy ezek a hajlamok az életed során meg fognak e nyilvánulni bizonyos betegségek formájában. Az egészséges életmódnak minden esetben fontos szerepe van!

Összefoglalás

Akár inzulinrezisztens vagy, akár nem, érdemes megvizsgálnod az életmódodat, és ha a fenti 10 tényezőből jelen van nálad valamelyik, törekedj az egészségesebb életmódra! Az inzulinrezisztencia nagyon sok esetben megelőzhető, illetve ha már kialakult, nagyon sokat tehetsz a csökkentéséért. Az esetek jelentős részében az inzulinrezisztencia visszafordítható. Ha szeretnéd, szívesen segítek benne. Részletek itt!

By |2018-12-03T13:47:23+00:002018, március 19|